Ako stvarno hoće u EU, Srbija to treba jasno da pokaže

Arne Sanes Bjornstad, ambasador Norveške, za Danas

Ostavite komentar


  1. Nj.e. Ambasador nije spomenuo da otcepljenje dela teritorije predstavlja kompleksan problem koji cini priznanje otcepljene teritorije veoma teskim. Otcepljenje je najpre povezano sa gubitkom teritorije i populacije koja tamo zivi kao i sa gubitkom materijalnih i nematerijalnih resursa. Stvar je i dublja jer podrazumeva odricanje od prava koja su dobijena i placena zivotima mnogih generacija stradalih u ratovima. Takodje postoji i pitanje prava buducih generacija. Poslednja stvar, ne manje bitna, je iracionalan, emotivni odnos nacije prema toj teritoriji. Ako EU zeli da Srbi potpisu dokument „o normalizaciji“ onda bi morala to prethodno uciniti Spanija, Britanija, Madjarska, Italija, Austrija, Bosna, Hrvatska, Makedonija, Bugarska, Turska… i druge koje takodje imaju slican problem. Srbija mozda jeste u ocajnoj situaciji. Ona je tu dovedena – Akcijom EU i SAD kao i sopstvenim rukovodstvom.Dakle demonstrirajte gospodo iz EU na sopstvenom primeru ono sto propagirate ovde pa onda ocekujte od nas da priznamo otcepljenje dela teritorije. Istina EU uvek moze da plati Kvislinga koji ce staviti svoju sramotu na papir ali u Srbiji ne postoji niti moze biti 7 miliona Kvislinga. Znate ko je Kvisling?

  2. Tendenciona pitanja, tendenciozni odgovori, jeftina propaganda u rangu Informbiroa…. Strasno je to kako se zbog jednog velikoalbanskog projekta srozavaju, kako jedne gradjanske novinei nejni profesionalni standardi tako i Norveska kao drzava. Cemu?

  3. Mnogo se plase novinari u Srbiji zato vi ne mozete da pisete nista protiv vlasti, samo nastsvite da brukate svoju zemlju pred svetom.Neznam samo cije vi interese zastupate a volio bih da znam ko vas finansira i ko je vlasnik Danasa.

    1. Ко их плаћа и организује? Је л` тако, друже Чворовићу?…

  4. Slazem se sa komentarom drp-a. Malo je to pitanje kompleksnije, nego sto vi hocete da kazete. Samo priznanje „realnosti“ otvara mnoga pitanja. Htjeli ste da ih primite u Unesko i oni time fakticki preuzmu odgovornost nad srpskim crkvama i manastirima. Sta je sa ulaganjima Srbije na Kosovu? Sta je sa privatnim posjedom, koji je uzurpiran od strane Albanaca? I najvaznije pitanje od svih (cudi me da nije postavljeno) sud za ratne zlocine? Sta je sa tim? Ja mislim da ga vi ne zelite…ne mozete da ga uvedete i nikoga ne osudite. Ako nekoga osudite, a sve vodje od tada su danas u politici, postavlja se pitanje kako ste 20 godina sa njima saradjivali, jer dokazi koji danas postoje postajali su i tada. Time bi se dovela vasa politika u pitanje poslednjih 20-30 godina. Jedina sansa Srbije da dodje do tog suda jeste dok nije zavrsila proces normalizacije. I sad vec ne postoji glavni tuzilac. Svendimen povucen i nikome nista. Vidim da sadasnja vlada o sudu uopste ne prica, nego samo o ZSO. Mora da su rekli usniji da ce zavrsiti na optuzenickoj klupi. Inace izuzetno „tanak“ intervju.

  5. Nesto mi govori da bi Srbiji nakon sto „oslobodi resurse“ u vezi priznavanja albanske paradrzave na Kosovu, stiglo sledece ucenjivanje i ispiranje mozga kako Srbija treba opet da „oslobodi resurse“ i pomogne u brisanju Republike Srpske, pa onda i u vezi granica i ko zna koliko jos „oslobadjanja resursa“ bi tu bilo dok se svi ne izredjaju. Setimo se da je Srbija nakon sto je pristala na prebacivanje slucaja Kosovo iz UN-a u EU, kao „nagradu“ dobila ucenu u vezi hrvatskih cigareta gde je bila na gubitku na desetine miliona evra. Toliko o tom razvijanju trgovine i ekonomije koje bi usledilo odmh nakon prizanja. Bas zato, sto posle eventualnog priznanja ne bi bilo kraja „oslobadjanju resursa“, bas zato sto interes Srbije nije da prizna nelegalnu otimacinu, stvaranje neprijateljske, nacionalisticke drzave i nagradjivanje albanskog nacionalizma, Srbija i dalje treba da nastavi sa odbijanjem bilo kakvog priznavanja ili dopustanja clanstva u medjunarodnim oranizacijama.

  6. Nista novo G. Ambasadore: Nravno da Srbija mora priznati Kosovo ako zeli u EU. Samo Kosovo u UN nije dovoljno, i to znaju svi.

  7. Moje pitanje za gospodina je zasto se belgijska KBC banka utopila u Telenor banku pod okriljem noci? Da to nema veze sa milijardama drzavnog novca Libije koji su nestali?

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 4, 5. i 6. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Zdravko Šotra, filmski režiser

Danas čitam danas, Danas sam čitao juče i sutra ću čitati Danas zato što je to sve što nam je ostalo od dnevne štampe.