Aktivista grupe "Ne damo đedovinu": Brnabić pozdravila kineske radnike, a građani ostali okruženi kordonom 1foto (BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIĆ/EV)

Ono što nas je prilično revortiralo i ujedno razočaralo je to što, od ostatka publike na tom otvaranju, oni su doveli kineske radnike obučene u žute prsluke i premijerka Ana Brnabić ih je pozdravila i zahvalila im se što su nam napravili auto-put, a građani Srbije su ostali okruženi kordonom policije, u nemogućnosti da prisustvuju tom otvaranju – poručuje za Danas Bratislav Simović iz neformalne grupe “Ne damo đedovinu”, koji je sa još dvadesetak građana na otvaranju deonice auto-puta Preljina – Pakovraće predsednici Vlade pokušao da postavi pitanje kada će biti isplaćen novac za eksproprijaciju zemlje na toj deocnici.

Simović tvrdi da je gradska uprava Čačka opstruisala sudske postupke tako što se njeni predstavnici nisu pojavljivali na ročištima, te da su advokati potom tražili preko suda da uprava dostavi dokumenta o lokacijama, koje uprava nije dostavila.

– Bio je gospodin, čovek u invalidskim kolicima, bez jedne noge, koji se odazivao na svaki poziv suda. Pošto u sudu nema ni lifta, ni rampe za invalide, bukvalno su ga nosili u kolicima na ročište. Dođe, onda poljube vrata, ne pojave se iz gradske uprave, pravdaju se na koronu, te ovako, te onako – navodi Simović.

Prema njegovim rečima, oni su prošle godine u decembru organizovali protest ispred gradske uprave, u kome je učestvovalo stotinak ljudi, ušli su u salu Gradske skupštine, a onda ih je primio pomoćnik gradonačelnika i načelnica uprave za urbanizam.

– Pomoćnik je tom prilikom izjavio da oni cene da ta dokumenta koja traži sud nisu toliko bitna sudu za sudsko odlučivanje. To nas je zgrozilo, da neko ko nije resorno zadužen ceni šta je sudu potrebno za odlučivanje – ističe Simović.

Kako navodi, prilikom okupljanja na dan odvaranja deonice auto-puta, oni su upozoreni od policije da ne smeju da budu na tom delu i da je zabranjeno okupljanje, te da nisu najavili protest. Simović kaže da je odgovorio da ne prave protest, a da je okupljanje zakazala Vlade Srbije, te da su došli kao građani na otvaranje auto-puta. Oni su, naglašava Simović, hteli da postave pitanje zašto Vlada otvara auto-put za koji nisu platili zemlju. On dodaje da je bila prisutna i vlasnica parcele koja joj je uzeta, nije plaćena, a na kojoj je napravljena naplatna rampa Pakovraće.

– Kada je zahtev odbijen, ja sam predložio da nam dozvole da tri naša predstavnika odu na lice mesta gde je bila premijerka, ministri, gradonačelnici, predsednici opština, ta svita koja se nalazila na naplatnoj rampi nekoliko desetina metara od kojih smo bili udaljeni. Kada su se konsultovali za taj novi zahtev, posle toga je usledio izlazak pojačanih policijskih snaga koje su nas bukvalno ogradile, postavile nas kao u jedan geto – priča Simović.

Kako navodi, pošto je premijerka Brnabić nakon otvaranja deonice izjavila da je čula da su neki građani protestvovali, da je čula o tom problemu, on ukazuje da su oni podnosili zahteve, bili ispred Vlade, te da nije tačno da je “nešto čula”, već da postoje zvanična dokumenta. Premijerka je, kako Simović navodi, tom prilikom rekla da će ih pozvati da razgovaraju.

– Ja sam juče odreagovao i poslao mejl na zvaničnu adresu predsednika Vlade, dopis da očekujemo poziv s obzirom da se izjasnila da će nas pozvati na razgovor da je upoznamo sa tim problemima. Očekujem da se u najkraćem roku to i desi – poručuje Simović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari