Natan Albahariifoto FoNet/Medija Centar

Internacionalni sekretar Pokreta slobodnih građana (PSG) Natan Albahari izjavio je danas povodom dve godine rata u Ukrajini da Srbija gubi vreme i da će na kraju morati da se suoči sa obavezom da se potpuno uskladi sa spoljnom i bezbednosnom politikom Evropske unije, te da vojna pomoć Ukrajini mora da bude javna.

On je u saopštenju istakao da se došlo do toga da je u javnosti sramota reći da Rusija čini strašne ratne zločine u Ukrajini, a da istovremeno vlast preko raznih kanala izvozi i prodaje srpsko oružje i municiju Ukrajini.

Albahari je istakao da su navodi o prodaji oružja i municije Ukrajini nezvanično potvrdile diplomate, zapadni bezbednosni zvaničnici i da je viđeno na fotografijama.

„Mi iz PSG duboko verujemo da je politika Srpske napredne stranke pogrešna i da bi vojna pomoć Ukrajini morala biti javna. To bi jasno pokazalo da je u interesu Srbije da podrži Ukrajinu i bude deo šire evropske porodice“, istakao je Albahari.

On je dodao da je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen kampanju za reizbor počela izjavom da u demokratskoj Evropi nema mesta „Putinovim prijateljima“ i da će sarađivati sa onima koji su „proevropski, pronato, proukrajinski“ i onima koji jasno podržavaju demokratske vrednosti.

„Teško je videti kako će Srbija u budućnosti pod Vučićem biti partner za Evropu, a kamoli članica Evropske unije. Na drugu godišnjicu ruske invazije na Ukrajinu, jasno je da naša država mora zauzeti hrabar i principijelan stav. Moramo se osloboditi kratkovide populističke politike i dati prioritet interesima budućnosti Srbije“, poručio je Albahari.

On je dodao da su prihvatanje evropskih vrednosti, oslobađanje od ruskog uticaja i usklađivanje sa zapadom ključni koraci ka obezbeđivanju prosperitetne i demokratske budućnosti za Srbiju.

„Nažalost, ništa od toga nije moguće sve dok je na vlasti autokratski režim Srpske napredne stranke“, zaključio je Albahari.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari