Albanska dijaspora u SAD protestuje ispred zgrade Ujedinjenih nacija: Protiv terorizma i ratnohuškačkih akcija Srbije 1Ujedinjene nacije Foto: EPA/MARTIAL TREZZINI

Albansko-američka zajednica protestovaće u ponedeljak „protiv terorizma i ratnohuškačkih akcija Srbije“, prenosi prištinska Koha ditore.

Kako se navodi u saopštenju za javnost koji prenosi Koha, najavljuje se da će protest biti održan ispred sedišta UN na trgu „Dag Hamaršeld“ u Njujorku „kako bi se osudili akti terorizma i ratnih huškanja Srbije koji su u toku“.

„Amerikanci albanskog porekla pozivaju Sjedinjene Američke Države i međunarodnu zajednicu da iskoriste sva neophodna sredstva da primoraju Srbiju da prestane i da se uzdrži od akcija i politika koje podrivaju stabilnost Kosova i Balkana. Nedavno, 29. maja 2023, Srbija je organizovala nasilne proteste na severu Kosova koji su rezultirali ničim izazvanim napadima na mirovne snage NATO-a, KFOR. Teroristi i paravojne jedinice iz Srbije su 24. septembra 2023. izvršile teroristički napad na Kosovu. Albansko-američka zajednica zahteva da Srbija i njeni lideri budu pozvani na odgovornost, kao i da se privedu pravdi svi umešani u akte agresije i terorizma“, piše u saopštenju.

Kako se dodaje, „ukoliko ne bude intervencije, može se rasplamsati novi rat u srcu Evrope, što će biti dodatni rat sa kojim će međunarodna zajednica morati da se suoči“.

Podsetimo, Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija raspravljaće večeras u 21 sat po našem vremenu o novom, šestomesečnom izveštaju generalnog sekretara UN Antonija Gutereša  o radu Misije UN na Kosovu (Unmik), a Srbiju će na sednici predstavljati premijerka Ana Brnabić.

Prištinu će na sednici predstavlajti predsednica Kosova Vjosa Osmani.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari