Aleksandar Gruško, zamenik Sergeja Lavrova, otkrio šta je bio cilj dolaska u Srbiju kada se sastao sa Vučićem 1BETAPHOTO/Predsednistvo Srbije/Dimitrije Goll/MO

Cilj moje posete bio je da obavimo konsultacije s rukovodstvom Srbije, s MIP Srbije. Veoma smo zahvalni predsedniku Vučiću koji nas je primio, rekao je u intervjuu za Sputnjik Aleksandar Gruško, zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova. On je protekle sedmice boravio u višednevnoj poseti Srbiji, a portal Nova.rs pisao je da je ta poseta bila skrivena od javnosti.

„Razmatrali smo i rastuću napetost na KiM i u BiH. Imali smo i veliki program vezan za posetu kulturnih mesta koja povezuju ruski i srpski narod, a veoma je važna bila i poseta Rusko-srpskom humanitarnom centru u Nišu gde smo se još jednom ubedili da je saradnja u oblasti vanrednih situacija i te kako potrebna i da centar postaje regionalni lider u toj oblasti. Ponosimo se time što on postaje sve popularniji i nameravamo da ga na svaki način razvijamo”, rekao je Gruško.

„Razgovarali smo i o tome da na Zapadu postoji mnogo spekulacija o nameni tog centra. Vlastitim očima ubedio sam da on ima isključivo mirnu i veoma traženu namenu. I kritičari koji sebi dozvoljavaju neprihvatljive izjave o tom centru bolje da ga posete i sami se uvere da je on formiran za dobrobit ljudi”, naveo je zamenik ruskog šefa diplomatije za Sputnjik.

Upitan hoće li i njegovu posetu na Zapadu doživeti kao provokaciju, uz konstataciju da Američki ambasador poručuje Srbiji da je “loše sedeti na ogradi između dobra i zla”, Gruško je odgovorio da ne komentariše „šta o tome kažu Amerikanci jer rusko-srpski odnosi su dovoljno vredni sami za sebe i bez preuveličavanja mogu se oceniti ne samo kao faktor stabilnosti ne samo u regionu, nego i Evropi“.

„A sve kritičare koji “sede na ogradi” i žele da prevuku Srbiju na svoju stranu treba pitati o odnosima prijateljstva Rusije sa Srbijom i drugim zemljama regiona koje se oslanjaju na stare tradicije i istoriju, a upravo zahvaljujući Rusiji su postale nezavisne države. Kome oni mogu da smetaju? Principijelna je stvar što se Rusija i Srbija druže ne protiv nekog nego se druže međusobno zato što to proističe iz srca ljudi. Zato je to što govore Hil i njemu slični ljudi koji su opsednuti geopolitikom, nastoje da obnove unipolarni svet i da, zapodenuvši hibridni rat protiv Rusije – a sad je to proksi rat u Ukrajini jer NATO se tamo već direktno meša u taj sukob – pokušaj da slepe koaliciju i bukvalno slome preko kolena druge nezavisne zemlje, nastojeći da ih liše suvereniteta i uvuku u svoj tabor”, dodao je ruski zvaničnik.

Upitan može li i Srbija da pomogne posredujući kao jedina neutralna zemlja u Evropi u sukobu u Ukrajini, ruski ministar nije odgovorio direktno rekavši da je pitanje posredovanja drugostepeno, da bi zatim u opširnom odgovoru sumirao dosadašnje pokušaje u koje su bile uključene Belorusija i Turska.

Na pitanje zašto je toliki pritisak Zapada na Srbiju da uvede sankcije Rusiji,“kad znamo da Rusiji to ne bi nanelo nikakvu štetu“ Gruško je u opšironom odgovoru rekao i da „tu nema nikakve racionalne politike već samo želja da se kazni Srbija za neposlušnost i za njenu principijelnu poziciju, za to što Srbija brani svoje nacionalne interese”, kao da je i to kažnjavanje i posredno uvođenje sankcija Srbiji „ne samo da amoralno već je u suprotnosti s međunarodnim pravom”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari