Aleksandar Ivković o poseti kancelara Šolca Srbiji: Bez oštrih tonova i naznaka pritisaka 1Foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN / POOL

“Više od sadržaja same posete nemačkog kancelara Olafa Šolca početkom juna Zapadnom Balkanu i Srbiji, značajna je poruka da se ona uopšte dešava. Setimo se da je bivša kancelarka Angela Merkel tokom svojih 16 godina na vlasti Srbiju i region posetila svega nekoliko puta, i to u razmacima od po nekoliko godina. Sada novi nemački kancelar dolazi u posetu manje od godinu dana od kada je Merkel poslednji put bila u Srbiji i Albaniji, u septembru prošle godine”, kaže za Danas Aleksandar Ivković, urednik vesti portala European Western Balkans

Kancelar Šolc bi trebalo da poseti Srbiju 10. juna, a pored Beograda, posetiće i Prištinu, a teži se da putovanje preraste u malu balkansku turneju sa posetama Tirani i Skoplju, možda i Sarajevu.

Kako pišu nemački mediji tri ključne teme biće dominantne i to „energetika i ekonomija, srpska pozicija prema Rusiji, dijalog Beograda i Prištine“.

Šolcova vizita Balkanu novi je dokaz da je region visoko na listi prioriteta nove koalicije u Berlinu, posebno ako se zna da su Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti u maju bili u poseti Berlinu. Tada je ocenjeno da Šolcova Vlada pridaje veliki značaj kosovskom problemu u svetlu rata u Ukrajini. Šolc je tada prvi put rekao da „međusobno priznanje“ treba da bude deo sveobuhvatnog sporazuma Beograda i Prištine.

Urednik vesti, portal European Western Balkans, u razgovoru za Danas kaže da se Šolcova poseta svakako nadovezuje na sada već brojne posete zapadnih zvaničnika od početka rata u Ukrajini.

“Cilj je da se pokaže da je region Zapadnog Balkana politički značajan za EU i SAD. Prethodnih desetak godina region je bio nisko na listi njihovih spoljnopolitičkih prioriteta, a ovim posetama želi se pokazati da se popeo – kako sa samog stanovništva regiona, tako i sa trećim akterima, pre svega Rusije. Nemačka i SAD prednjače u tom smislu od promene administracija i u jednoj i u drugoj zemlji”, napominje Ivković.

Što se tiče samog sadržaja posete, kaže sagovornik Danasa, on bi mogao da se tiče ekonomije, energetike, spoljne politike i evropskih integracija.

“Naravno, cilj je da region ostane stabilan i bliži EU i Nemačkoj. Mislim da će, bar za sada, da se nastavi konstruktivan pristup prema Srbiji i kad su u pitanju sankcije i kad je u pitanju dijalog sa Prištinom, odnosno da neće biti oštrih tonova i naznaka pritisaka. U Skopju i Tirani Šolc će možda morati da „ublaži“ ponovno odlaganje pristupnih pregovora, u zavisnosti od toga da li će Bugarska odlučiti da ukloni svoj veto ili ne”, ističe urednik vesti portala European Western Balkans.

Napominje i da će jedna od tema biti svakako nastavak Berlinskog procesa, i da će zato biti zanimljivo videti u kakav će se odnos on staviti sa inicijativom Otvoreni Balkan.

“ U prošlosti se postavljalo pitanje da li mogu oni da teku paralelno i da li jedan ima primat nad drugim. Videćemo da li se nešto promenilo”, zaključuje Ivković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari