sarl miselFoto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

“Šarl Mišel, predsednik Evropskog saveta tokom boravka u zvaničnoj poseti Beogradu najverovatnije će ponoviti poruke koje slušamo od početka rata u Ukrajini, a to je da je potrebno uskaditi se sa sankcijama, da je proširenje važno za EU, ali bez konkretnih datuma. Ponoviće i da je potrebno raditi na normalizaciji odnosa sa Kosovom. Ništa od toga nije novo”, kaže za Danas Aleksandar Ivković, urednik vesti, portal European Western Balkans .

Prema njegovim rečima Mišelova poseta služi pre svega da podvuče politički značaj tih pitanja. Slično kao nedavne diplomatske „ofanzive“ SAD i Nemačke. Cilj je da se i dalje e intenziviraju kontakti, a ne da se pošalju različite poruke.

“Ne bi me iznenadilo da se prilikom posete Mišela najave neki novi oblici ekonomske i drugih vrsta saradnje između Srbije i EU kako bi se istakle pozitivne strane tog odnosa”, kaže Ivković i dodaje da kada je reč o odnosu Šarla Mišela prema Srbiji, treba istaći dve stvari.

Mišel,kaže Ivković, do sada nije imao neke originalne istupe i inicijative prema našoj zemlji i regionu i uglavnom je pratio utvrđenu politiku EU. To je i u skladu sa njegovom funkcijom, jer on kao predsednik Evropskog saveta treba da predstavlja najmanji zajednički sadržalac političkih stavova svih članica EU.

“Druga stvar je da je njegov dosadašnji odnos sa vlastima Srbije protekao u pozitivnim i konstruktivnim tonovima, bez posebnih kritika. Setimo se, na primer, kada mu se predsednik Vučić u finišu izborne kampanje zahvalio što je uključio Zapadni Balkan u zajedničku platformu EU za kupovinu tečnog prirodnog gasa. Time je Mišel, za razliku od nekih drugih ljudi u EU, više percipiran kao prijatelj Srbije. Zbog ova dva aspekta ja očekujem da će Mišel ponoviti poruke koje slušamo od početka rata u Ukrajini”, zaključuje Ivković.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel boraviće sutra u zvaničnoj poseti Beogradu, gde će se sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Posetom Srbiji Mišel će otpočeti balkansku turneju, tokom koje će 20. maja iz Beograda otputovati Albaniju, a zatim i u BiH, gde će biti do 21. maja.

Predsednik Vučić najavio je tokom posete Briselu da u narednim danima predstoje značajne posete zvaničnika EU Srbiji tokom kojih će se razgovarti o daljem napretku Srbije na putu evrointegracija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari