Vučić o dešavanjima na Kosovu: Prekidamo dijalog dok Priština ne pusti sve Srbe na slobodu 1Foto: TV Pink/printscreen

Kurti kreira kriminalnu situaciju u kojoj maltretira sve stanovnike srpske nacionalnosti, i sada znam da to radi uz pomoć Zapada, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u današnjem obraćanju javnosti povodom zahteva Sjedinjenih Američkih Država da Beograd „bezuslovno“ pusti na slobodu trojicu pripadnika kosovske policije uhapšenih na teritoriji centralne Srbije nakon što su prešli administrativnu liniju sa Kosovom i Metohijom.

Predsednik je ocenio da kosovski premijer Aljbin Kurti zajednički sa Zapadom kreira kriminalnu situaciju i čini sve kako bi izazvao rat i dodao da u takvoj situaciji dalji razgovori nemaju smisla. On je taksativno nabrojao sve Srbe koje je Priština pohapsila u dosadašnjem periodu, držeći ih, kako je rekao, u dugom pritvoru, prebijajući ih i maltretirajući bez ikakvih reakcija Zapada, i saopštio da zbog toga Beograd više „suštinski“ neće učestvovati u dijalogu sa Prištinom sve dok se svi uhapšeni Srbi ne oslobode, svi albanski gradonačelnici ne podnesu ostavke i ne povuku se sa severa Kosova i prištinske bezbednosne službe ne prestanu da pucaju na Srbe na Kosovu.

„Ono što im tražimo sve vreme to je povucite lažne gradonačelnike iz opština koje im ni po čemu ne pripadaju, povucite specijalne policijske snage iz tih opština i povucite ih sa Severa Kosova, ne maltretirajte ljude po Bistričkom mostu i na drugim mestima i ne upucavajte ih više kao što stalno radite i uhapsite sve nevine Srbe“, rekao je Vučić.

O tome da li će na nekom sastanku „tehnički“ učestvovati, Beograd će odluku doneti kao deo svoje „taktike“, rekao je predsednik, dodavši u odgovoru na novinarsko pitanje da se to odnosi i na poziv visokog predstavnika EU za spoljnu politiku Žozepa Borelja za hitan „krizni sastanak“ povodom kosovske krize.

Na početku obraćanja javnosti, predsednik je podsetio da su juče brat i sestra u selu Žitkovac, u opštini Zvečan, napadnuti od strane takozvane Kosovske policije.

„Kada je došla njihova majka, sa kojom sam jutros imao priliku da razgovaram, zatekla je kako joj sina drže kolenom na zemlji, a ćerka joj je nekoliko puta kolabirala“, rekao je Vučić.

Kako je naveo, pripadnici Kosovske policije su videli decu sa kapom i kacigom, i pomislili su da treba da se obračunaju sa njima.

Uprkos tome, kako je istakao, Srbija mnogo godina unazad pokušava da sačuva mir, stabilnost i da ekonomski napreduje.

„Međutim, koliko god da smo se trudili da budemo ozbiljan i odgovoran partner evropskim silama, nikada nas nisu tako posmatrali“, naveo je i dodao da „šta god da smo uradili, uvek smo mi bili krivci, makar i nemali nikakvu krivicu“, naglasio je Vučić.

Predsednik Srbije rekao je i da od početka godine nijedan Albanac nije bio ranjen, niti povređen.

„Nikada ništa ozbiljnije i ništa što bi Srbija organizovala“, rekao je Vučić.

On je takođe podsetio na napad na mladiće iz Srbije koji se desio 6. januara ove godine, kao i pucnjave na Bistričkom mostu.

Kako je naglasio, za napad na Badnji dan napadač je dobio kaznu kućnog zatvora, dok u drugom slučaju niko nije osuđen.

Naveo je i primer gde je 29. marta Kosovska policija ranila D. B, upucavši ga dvaput.

„Je l vi možete da verujete da uopšte nema istrage po tom pitanju“, upitao je predsednik Srbije.

U izveštaju Euleksa, kojeg se, kako Vučić tvrdi „dočepala“ Kancelarija za Kosovo i Metohiju, „ne piše ništa“.

Kako je istakao, sada je „jasno da Kurti radi uz pomoć Zapada“.

„Mislio sam da to radi sam, sada znam da ima podršku pojedinih zemalja zapada. Dovodi neke bezveznjakoviće koji nikakav legitimitet nemaju sa 1 odsto u Leposaviću. Dovedu bolumentu svojih novinara da tamo provociraju ljude. Spasić pušta muziku dečko, radi honorarno u bolnici. Usudio se da kaže omiljenom novinaru Aljbina Kurtija da skloni telefon, pipnuo ga nije. Zato je uhapšen i određen mu je pritvor. A Euleks ‘pomno prati'“, naveo je Vučić.

„Ne znaju šta je levo“, rekao je on i dodao da su „lažovi“ i da oni zapravo ništa ne prate.

Osvrnuo se i na hapšenje pripadnika Kosovske policije, za šta ističe da pripadnici Euleksa treba da dođu Srbiju i da ih poligrafski ispitaju gde su tačno uhapšeni.

„Stručnjaci iz Euleksa, hajde dođite u Beograd, ponesite svoje mašine“, naglasio je Vučić i dodao da će nadležni organi Srbije odlučiti ko je kriv, a ko nije.

Predsednik Srbije rekao je i da bi olovkom gađao onoga ko je doveo Euleks.

Ono što Srbija traži, kako ističe, jeste da se povuku gradonačelnici sa Severa Kosova, da se ne puca u Srbe na Kosovu i da se oslobode uhapšeni Srbi.

Organi Srbije nikada nisu prešli administrativnu liniju, rekao je i naglasio da su o tome svi obavešteni i da to zna i komandant KFOR-a.

„Srbija će ovakva ili onakva morati da bude kriva. Siguran sam da su stvari dovodene gotovo do kraja. Razgovarao sam sa očajnim predstavnicima Srba i ljudi bi da sačuvaju mir, ali ne znaju kako da ga sačuvaju. Vidovdan je važan dan u srpskoj istoriji i na Vidovdan će Srbi preuzimati sve što mogu kako bi sačuvali mir, u skladu sa međunarodnim normama“, zaključio je Aleksandar Vučić.

Sa Kurtijem, kako je istakao, dok se ne ispune navedeni zahtevi, neće razgovarati. Takođe, objasnio je da će o pojavljivanju na tehničkim razgovora obavestiti javnost 24 sata ranije, jer je to „deo naše taktike“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari