Aleksandar Vučić je gradonačelnik svih gradova u Srbiji, lokalne samouprave više ne postoje: Dalibor Jekić SSP 1Četvrti grad u Srbiji proživljava sramotu da se njegova buduća vladajuća većina ne pita ništa - Dalibor Jekić Foto: SSP

 

Dalibor Jekić, narodni poslanik Stranke slobode pravde i predsednik Gradskog odbora Stranke slobode i pravde, Kragujevac smatra da lokalne samouprave u Srbiji više ne postoje jer su „potpuno u kandžama interesa SNS”.

– Lokalne samouprave su izgubile svoju autonomiju, a gradonačelnici i predsednici opština su svedeni na puke izvršioce koji po svoje mišljenje moraju da idu u centralu Srpske napredne stranke. Ovakvim načinom funkcionisanja zgažena je autonomija svih lokalnih samouprava u našoj zemlji, a ostvarivanje zajedničkog i opšteg interesa lokalnog stanovništva stavljeno je po strani, kaže Dalibor Jekić.

Interes centrale SNS-a i firmi bliskih stranci, po njemu, je dominantan, a kao rezultat svega toga imamo brojne preplaćene projekte.

– Zbog preplaćenih projekata nemamo besplatne udžbenike, nemamo dovoljan broj mesta u vrtićima, nemamo savremeniju opremu u domovima zdravlja, nemamo kanalizaciju, nemamo kavlitetne ulice, nemamo adekvatne uslove u mnogim školama, navodi on u svom obraćanju javnosti i medjima.

Po Jekićevom mišljenju gradonačelnici i predsednici opština nemaju moć odlučivanja jer za to su obično zaduženi regionalni koordinatori, a obrazloženje za takav odnos je da nisu oni ni bili kandidati za gradonačelnike/predsednike opština već da je to bio Aleksandar Vučić.

– Iz tog razloga imamo i novu pojavu taster gradonačelnika/predsednika opština. Kako crveni taster funkcioniše videli smo tokom jeseni kada je njih 70 podnelo ostavke bez ikakvog valjanog obrazloženja, a time i zgažena autonomija lokalnih samouprava, ističe on.

Ni posle izbora nema nikakvih promena.

– Konstituisanje lokalnih skupština i formiranje vlasti se ne ne može dogoditi ako za to nije stiglo odobrenje iz centrale SNS-a. Pored toga što su izbori pokradeni, imamo i lokalne samuprave koje su zarobljene u kandžama interesa Srpske napredne stranke, smatra Jekić.

U ovakvim okolnostima građani, po njemu, ne mogu da očekuju ništa dobro za svoje gradove i opštine jer zadovoljenje njihovih interesa i potreba nije na prvom mestu.

– Srbiji trebaju novi izbori ne samo zbog očigledne krađe koja se dogodila, već i zbog oslobađanja lokalnih samouprava od stranačkog interesa koji je iznad interesa građana, zaključuje Dalibor Jekić.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari