Premijer Srbije Aleksandar Vučić neće ostati na mestu koordinatora službi bezbednosti, već će na tu funkciju uskoro biti imenovana nova ličnost. Kako je za Danas najavio premijer, on će se povući sa mesta sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost. Međutim, Vučić nije odgovorio na pitanje Danasa kada tačno će uslediti promene, kao i ko će preuzeti tu dužnost.

Prema Zakonu o osnovama uređenja službi bezbednosti, sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost imenuje predsednik države. Međutim, u kabinetu predsednika Srbije Tomislava Nikolića Danasu je rečeno da će predsednik Republike imenovati novog sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost nakon konsultacija sa premijerom Vučićem.

„Tačan termin u ovom trenutku nije još poznat“, rečeno nam je u Nikolićevom kabinetu.

Neposredno nakon preuzimanja dužnosti predsednika Vlade Srbije, u junu prošle godine, Aleksandar Vučić je najavio da će podneti ostavku na mesto koordinatora službi bezbednosti, jer, po Zakonu o osnovama uređenja službi bezbednosti, predsednik Vlade Srbije mora da bude član tog tela. To znači da od formiranja nove vlade, Vučić zapravo obavlja istovremeno dve funkcije u Savetu za nacionalnu bezbednost – kao član i kao sekretar. Dužnost sekretara je da rukovodi i predsedava Birou za koordinaciju službama bezbednosti.

U odredbi Zakona broj 3: „Usmeravanje i usklađivanje rada službi bezbednosti“, članu 6, piše da su članovi Saveta: predsednik Republike, predsednik vlade, ministar odbrane, ministar unutrašnjih poslova, ministar pravde, načelnik Generalštaba, direktori službi bezbednosti. Podsetimo, da bi Aleksandar Vučić postao sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost, polovinom 2012. izmenjen je član 7 Zakona o osnovama uređenja službi bezbednosti, koji je predviđao da šef kabineta predsednika Republike po automatizmu postaje sekretar Saveta. Kako bi Vučić preuzeo funkciju koordinatora službi bezbednosti, izmenama Zakona predviđeno je da funkciju sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost obavlja osoba koju imenuje predsednik Republike, a ne njegov šef kabineta.

Pozicija koordinatora službi bezbednosti je, prema navodima stručnjaka za bezbednosna pitanja, jača i uticajnija od one koju premijer ima u Savetu za nacionalnu bezbednost, s obzirom na to da je sekretar Saveta prvi čovek biroa za operativno usklađivanje rada službi bezbednosti, koji dolazi u dodir sa velikim brojem informacija i ima operativnu moć nad službama bezbednosti.

Jučerašnjoj sednici Biroa su, prema saopštenju iz Vlade, prisustvovali članovi Biroa – direktori BIA, VOA i VBA. Prisustvovali su i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, ministar pravde Nikola Selaković, savetnik predsednika Republike Milorad Simić, republička tužiteljka Zagorka Dolovac, specijalni tužilac Miljko Radisavljević, kao i predstavnici policije.

Formirana grupa za borbu protiv terorizma

Biro za koordinaciju rada službi bezbednosti održao je juče sednicu kojoj je predsedavao premijer Aleksandar Vučić, a na kojoj je formirana stalna mešovita radna grupa za borbu protiv terorizma u Srbiji. Na sednici Biroa, prvoj u ovoj godini, razmotreni su aktuelna bezbednosna situacija, aktivnosti posvećene sprečavanju eventualnih terorističkih napada i borba protiv korupcije, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima. Zaključeno je da su ostvarivanje mira, prioriteta, stabilnosti i bezbednosti građana Srbije zadatak svih nadležnih organa u narednom periodu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari