Aleksandar Vučić raspisao parlamentarne izbore za 17. decembar 1Foto: Print screen Pink

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić potpisao je odluku o raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora.

Glasanje za novi saziv Skupštine Srbije biće održano u nedelju 17. decembra.

Istog dana biće održani i loklani izbori u 65 gradova i opština u Srbiji, koje je danas raspisao predsednik Skupštine Vladimir Orlić.

Vučić je potpisao ukaz o raspuštanju Skupštine koji stupa na snagu danom objavljivanja u Službenom glasniku.

Vučić je poželeo građanima srećne izbore.

– Živimo u vremenima koja su teška za ceo svet. U vremenu ratova i sukoba, i svi treba da budemo ujedinjeni za očuvanje vitalnih nacionalnih i državnih intersa. U vremenu u kojem ćemo biti pod brojinim pritiscima zbog odnosa prema KiM i drugih globalnih pitanja. Srbija treba da sačuva mir i stabilnist ali i unutrašnju koheziju. Ova kampanja je prilika da na civilizovan način predstavimo građanima različite ideje i programe i politike koje nikada neće ugroziti naše vitalne i narodne interese – naveo je Vučić.

On je svim učesnicima poželeo dobar rezultat u predstavljanu njihovih ideja i cviljeva i da to čine na demokratski i civilizovan način.

Uveren je da ovim izborima učvršćujemo demokratiju u Srbiji i istovremeno i obezbeđujemo siguran put u budućnost deci i državi.

Podsetimo, Vlada Republike Srbije uputila je pre dva dana obrazložen predlog predsedniku Republike da raspusti Narodnu skupštinu i raspiše izbore za narodne poslanike.

„Održavanje novih parlamentarnih izbora u postojećim okolnostima obezbedilo bi viši stepen demokratičnosti, smanjenje tenzija koje se stvaraju između suprotstavljenih opcija u društvu, odbacivanje isključivosti i govora mržnje i afirmisanje prava na slobodno iznošenje mišljenja i stavova o određenim političkim, ekonomskim i drugim pitanjima, uključujući i dalju afirmaciju evropskik vrednosti“, stoji u saopštenju.

U predlogu za raspuštanje parlamenta navodi se, pored ostalog, da su se u poslednje vreme u delu javnosti pojavili zahtevi za raspisivanje novih, vanrednih izbora za narodne poslanike, a da je 11. septembra 2023. godine deo opozicionih političkih stranaka takav zahtev podneo predsedniku Republike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari