Aleksandar Vučićfoto FoNet/Instagram predsednika Srbije

Događaji posle vanredne sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, zakazane na zahtev zvaničnog Beograda zbog odluke Prištine da ukine dinarski platni promet i dinar kao valutu u južnoj srpskoj pokrajini, otvoraju dilemu da li je ova rasprava ojačala pozicije države Srbije na Kosovu i Metohiji ili vlast njenog predsednika Aleksandra Vučića.

Iako Vučić tvrdi da zbog „tvrdog“ stava o KiM i neuvođenja sankcija Ruskoj Federaciji propušta Nobelovu nagradu za mir, vesti sa terena tokom prošlog vikenda govore da „sve teče“ u skladu sa sporazumima, čiji on garant. Priština, blago ukorena u Njujorku zbog odluka o dinaru, nastavlja da sprovodi ono što je sa zvaničnim Beogradom dogovorila u Briselu, Vašingtonu, Ohridu.., dok Srbi na severu KiM, na inicijativu Udruženja penzionera, za danas najavljuju masovno okupljanje uz podršku Srpske liste, koja se baš na dan prošlonedeljne vanredne sednice SB UN o „etničkom čišćenju Srba pod terorom Vlade Aljbina Kurtija“ vratila u Skupštinu Kosova posle pola godine bojkota kosovskih institucija.

– Glavna poenta sednice SB UN, koja je bila u okviru izveštaja Unmika, jeste da su se svi složili da treba zaustaviti širenje napetosti, probleme rešavati u dijalogu i da niko nije osporio briselski dijalog, čak ni Rusija i Kina bez obzira na izrečene rezerve, a koji se odvija na osnovu izveštaja Generalne skupštine UN. Vučić nije ostvario svoj osnovni cilj – nije ubedio Savet bezbednosti da je na KiM u pitanju etničko čišćenje nad Srbima, ali on se na ovaj ozbiljan korak i odlučio ne da bi odmah dobio javnu sednicu već da bi po diplomatskim kuloarirma u UN i na duže staze obnovio hladnoratovsku retoriku. Na Zapadu su shvatili igru, u roku od 13 sati je dobio otvorenu sednicu SB, kojom je „kupio“ vreme i dobio moćno sredstvo u unutaršnoj politici – kaže za Danas politički analitičar Dušan Janjić.

Prema njegovim rečima, Vučić je ovom sednicom SB „stavio tačku“ na tvrdnje da je izdajnik, podelio je odgovornost sa Kurtijem, koji je u Njujorku ipak prošao bez sankcija.

– U prilog tome govore tvrdnje koje šire mediji pod Vučićevom kontrolom da je prvi put u istoriji kosovsko pitanje vraćeno u SB UN, što nije tačno, niti je Vučić na sednici to pomenuo kao mogućnost. Ono što je on prvi put pred SB izgovorio jeste da se vodi istraga o događajima u Banjskoj i da su promenjene kvalifikacije kad je reč o Banjskoj, koja je postala Vučićeva agenda – ukazuje Dušan Janjić.

On smatra da se Srpska lista 8. februara nije slučajno vratila u kosovski parlament, jer će zvanični Beograd sad kosovsku politiku voditi na dva koloseka – diplomatijom i hibridnim ratom na terenu, koji podrazumeva novu masovnu mobilizaciju Srba, pogotovo pošto su ruke i od njega i od SNS-a. To je „kuhinja“ iz koje, prema Janjićevim rečima, stižu najave protesta penzionera na severu KiM, akcija navijača i drugih društenih grupa, za šta je Aleksandar Vulin dok je bio na čelu policije i BIA pripremio teren.

Upitan kako komentariše izjavu Ane Brnabić, premijerke Srbije, uoči sednice SB UN o KiM, da je to bio Vučićev „vizionarski potez“, koji ranije nije korišćen iz taktičkih razloga, Janjić procenjuje da „ako tu ima bilo kakve strategije, onda je to nastavak vrdanja i kupovine vremena za stvarnje domaće slike.

On smatra da je „strategija ucene EU pogrešna jer je glavno strateško pitanje zapravo članstvo Srbije u NATO koje stoji od kako je kosvska tema postala aktuelna“.

– Da države Zapada nisu htele, vanredne sednice SB ne bi bilo. SAD, Francuska i Velika Britanija nagradile su Vučića za fleksibilan stav prema KiM. Ništa značajano na sednici nije doneto, cela priča bila je da se podigne Vučiev rejting i pokaže kako se on bori za KiM, iako je Srbija početkom godine izgubila registarske tablice, sad se zatvaraju srpske opštine u skladu sa Briselskim sprazumom. Ta parodija i suvoparna reklama u Njujorku ne može da negira izdaju Aleksandra Vučića i Ivice Dačića iz 2013. Vučić je dao sve što je mogao – komentarše za Danas

Marko Jakšić iz Pokreta Srba sa KiM „Otadžbina“ i član Predsedništva Srpskog nacionalnog veća KiM.

Jakšić ističe da je Aljbin Kurti na sednici SB UN rekao dve važne stvari: da se Vučić složio da tekst francusko-nemačkog dokumenta ide pred Generalnu skušuni UN, što je Prištini potrebno za članstvo u instituticiama u okviru SB UN, i izneo svoju verziju događaja u Banjskoj koju Vučić njie demantovao, iako se ponovo javljao za reč.

– Vučiću, otkad je došao na vlast, KiM služi za političku trgovinu. A sad, kad je pokrao izbore, to „pegla“ puštanjem korišćenja kosovskih registarskih tablica i državnih simbola u ostatku Srbije. On ne sme da siđe sa vlasti jer ako se to dogodi, ide u zatvor. Zato čuva položaj. Jasno je da će sad glavna preokuapacija Zapada biti pritisak na Vučića da uvede sankcije Rusiji, što će njemu biti alibi za prodaju KiM – smatra Jakšić.

Zoran Anđelković Baki, nekadašnji predsednik Izvršnog veća AP KiM i visoki funkcioner SPS, kaže da su ocene da je Aleksandar Vučić sednicom SB UN učvrstio samo svoju vlast gluposti jer „opozicija koja šest meseci prigovara zašto se ne ide u SB UN, sad kad je sednica zakazana i održana ćuti“.

– Niko nije očekivao da će posle te sednice sve biti lepo. Važno je da su predstavnici država članica SB UN upoznati sa situacijom i da većina njih saglasna da Priština sprovodi u delo nešto što nije deo dogovora i da. Kurti ima podršku Nemačke i domaćih političkih opozicionih centara koji su tražili rezoluciju Evrpskog parlamenta. Kurti se koristio njihovim argumentima u osudi Beograda pred SB UN prošle nedelje. Nadam se da će posle ove sednice SAD izvršiti ozbiljni pritisak na Kurtija. Od Nemačke nema ništa kad je reč o poštovanju međunardnog prava i zaustavljanju zatiranja tragova Srba na KiM, koje se poredi sa položajem Palestinaca u Izraelu, što bi konačno trebalo da uvidi i opozicija u Srbiji – naglašava u izjavi za Danas Zoran Anđelković.

Srbija ima mehanizme da odgovori na sve poteze Kurtija

Cena gubitka kosovskog tržišta oko 500 miliona evra

Srpska lista, preko koje Vučić 12 godina pogoršava položaj Srba na KiM, krije se sad iza penzionera. Slično je bilo i sa buntom privrednika, iako nestašica robe iz centralne Srbije ne zavisi od Kurtija, nego od Beograda i sprovođenja sporazuma Cefta. Da hoće, Vučić ima mehanizme da odgovori na sve Kurtijeve poteze. Mi sad na severu KiM imamo robu iz Slovenije, Hrvatske, Rumunije, Mađarske.. Sva ta roba za potrebe kosovskih Albanaca prolazi kroz centralnu Srbiju, bez carine. Pušta se. Srbija je zbog gubitka tržišta na KiM izgubila oko 500 miliona evra. To je način na koji Vučić brani KiM, ali se u medijima to predstavlja kao velika borba i pobeda – kaže Marko Jakšić.

Crkva apeluje na dostojanstvo i hrabrost Srba na KiM

Episkop raško-prizrenski Teodosije (Šibalić) apelovao je juče na srpski narod na KiM da uprkos „institucionalnom teroru Prištine“, pokaže dostojanstvo, hrabrost, snagu, narodno jedinstvo i trpljenje.
„U ovoj situaciji ne smemo da budemo malodušni. Ne smemo da dopustimo da budemo zastrašeni, jer svako nasilje dolazi iz straha i nesigurnosti, a svaki strah i briga iz nedostatka vere u Boga“, poručio je između ostalog vladika Teodosije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari