Aleksandra Jerkov: SPC, kao i Šešelj, dosledno stoje na strani ratnih zločina 1Foto:EPA/KOCA SULEJMANOVIC

Baš kao što je i devedesetih, kada je Vojislav Šešelj činio zločine zbog kojih je osuđen, uloga Srpske pravoslavne crkve bila više nego očigledna, i sada je jasno da su oni opet ili, bolje rečeno, još uvek na istoj strani – kaže za Danas Aleksandra Jerkov, nekadašnja poslanica u Skupštini Srbije.

Eparhija novogračaničko-srednjozapadnoamerička Srpske pravoslavne crkve dodelila je lideru Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju orden Svetog vladike Mardarija, saopšteno je iz Srpske radikalne stranke.

Kako se navodi, ovo visoko crkveno odlikovanje predsedniku Srpske radikalne stranke u ime vladike Longina dodelio je vladika bački Irinej.

Episkop bački Irinej Bulović rekao je da mu je čast da Šešlju uruči ovaj orden.

„Po blagoslovu preosvećenog vladike Vasilija, a i po blagoslovu vladike Longina, pripao mi je deo časti i prijatna dužnost da u ime preosvećenog vladike Longina uručim ovaj divni orden, napravljen u ime jednoga divnog Božijeg ugodnika, svetitelja, našeg gotovo savremenika, Svetoga brata Mardarija“, navodi se u saopštenju.

– Radi se, nažalost, o veoma očekivanom i nimalo začuđujućem potezu Srpske pravoslavne crkve. Baš kao što je i devedesetih, kada je Vojislav Šešelj činio zločine zbog kojih je osuđen, uloga Srpske pravoslavne crkve bila više nego očigledna, i sada je jasno da su oni opet ili, bolje rečeno, još uvek na istoj strani – kaže Jerkov.

Aleksandra Jerkov: SPC, kao i Šešelj, dosledno stoje na strani ratnih zločina 2
Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Srpski svet zamena je za nekadašnju veliku Srbiju, dodaje ona, a ukoga i uticaj SPC u ostvarenju oba projekta više nego sramna.

– Negiranje postojanja susednih država i naroda, uterivanje nekakvog svetosavlja silom i mržnja prema svemu sto je drugačije, to je politika i Šešelja i SPC već decenijama. Nažalost, vernici takvo nešto ne zaslužuju i crkva zapravo zloupotrebljava njihovo verovanje za svoje opskurne političke projekte koji su se već pokazali kao izuzetno pogubni i opasni, ali koja će cena ovog puta biti plaćena za njih, to SPC po običaju ne zanima – zaključuje sagovornica Danasa.

Podsetimo, Šešelj je istakao da mu je čast i zadovoljstvo što prima ovo visoko crkveno odlikovanje.

– Svojevremeno, kada sam boravio u Americi, Kanadi i Australiji, zatekao sam tamo Srbe podeljene, zavađene na krv i nož. Prvo što sam uradio, otišao sam u manastir Libertvil, na manastirskom groblju upalio sveće pred spomenicima generalu Draži Mihajloviću i vojvodi Pavlu Đurišiću i na grobovima kralja Petra, vladike Nikolaja Velimirovića, Jovana Dučića i vladike Mardarija, za koga ranije nisam znao. Tada sam saznao kolike su njegove zasluge za srpsku crkvu. On je srpsku crkvu širom Amerike i Kanade osnovao, razvio, učvrstio, a došli smo u situaciju da se ta crkva podeli, kako su jedni druge pogrdno nazivali, na „raskolnike“ i „federalce“. Ja sam se trudio, na svakom mestu gde sam boravio, da se taj raskol prevaziđe, da se crkva ponovo ujedini i imao sam prilično uspeha. Po prvi put su jedni drugima dolazili u crkvene domove, u crkve, manastire, a onda je dolazak na čelo srpske crkve patrijarha Pavla širom otvorio put da se to zaista i postigne – rekao je Šešelj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari