Aleksić i Grbović o Vučićevim najavama: O najvažnijim pitanjima za zemlju se uvek razgovara u Narodnoj skupštini 1Foto: FoNet Milica Vučković / BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/MO

Miroslav Aleksić, potpredsednik Narodne stranke, kaže za Danas da njegova stranka neće prihvatiti bilo kakve vaninstitucionalne razgovore koje najavljuje Aleksandar Vučić, kako bi podelio odgovornost za teške odluke koje slede.

“Deset godina Vučić urušava institucije ove zemlje i uspostavlja autokratski režim u kome je on odlučivao o svemu u državi, umesto institucija i to mu se jako sviđalo. Danas kada takvo ponašanje dolazi na naplatu, on bi da deli odgovrnost i traži pomoć od onih koji su godinama na to ukazivali, a on im se podsmevao, omalovažavao ih i vređao”, kaže Aleksić.

Ponavlja da Narodna stranka neće učestvovati u daljem urušavanju institucija i prihvatati bilo kakve van institucionalne razgovore.

“Smatramo da se o najvažnijim pitanjima za zemlju uvek razgovara u Narodnoj skupštini”, napominje potpredsednik Narodne stranke, dok iz Pokreta slobodnih građana tvrde da će se o Vučićevom pozivu opredeliti tek ukoliko ga zaista i dobiju.

Lider PSG, Pavle Grbović kaže da su za sada to samo spekulacije vlasti i penal za dokazivanje opozicione „pravovernosti“ onih koji će taj eventualni poziv unapred odbiti.

“Ova tema svakako mora biti predmet ozbiljne diskusije, pre svega u Narodnoj skupštini i mora joj se pristupiti ozbiljno, jer to nije pitanje dnevne politike, već pitanje generacijske odgovornosti od kojeg će zavisiti perspektiva Srbije narednih decenija. Da je Aleksandar Vučić zaista želeo da razgovara i uvažava opoziciju, mogao bi to do sada da učini mnogo puta i sada naša pozicija ne bi bila toliko teška”, navodi Grbović.

On primećuje da poziciju Srbije ne komplikuje samo kriza u Ukrajini, već i decenijska spoljnopolitička akrobatika i sedenje na više stolica, koje su počele da se izmiču.

“Globalnu krizu nismo mogli da predvidimo, niti sprečimo, ali smo mogli i morali da jasnije definišemo svoje prioritete i da dosledno istrajavamo na evropskom putu”, ističe Grbović.

Odgovore da li će se odazvati pozivu Vučića na razgovor o teškoj političkoj i ekonomskoj krizi koja sledi zbog ukrajinske krize, koji je najavljen za početak juna, nismo uspeli da dobijemo iz Stranke slobode i pravde i Demokratske stranke Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari