Aleksić najavljuje: Sutra ćemo dostaviti tužilaštvu sve informacije o korupciji na autoputu Ruma -Šabac 1foto FoNet/Nenad Ðorđević

Predsednik Narodnog pokreta Srbije (NPS) i nosilac izborne liste „Srbija protiv nasilja“ Miroslav Aleksić izjavio je danas da ni posle pet dana od objavljivanja pisma Aleksandra Papića tužilaštvo nije reagovalo na sumnje da je vrednost radova za put Ruma-Šabac-Loznica uvećana za 25 miliona evra.

Aleksić je agenciji Beta kazao da će sutra dostaviti Tužilaštvu za organizovani kriminal sve informacije s kojima raspolaže, a koje navode na sumnju da je iz budžeta plaćeno 25 miliona evra više nego što je stvarna cena radova na izgradnji pomenutog puta.

„S obzirom da iz tužilaštva već pet dana nema reakcija na pismo koje ukazuje na stravičnu korupciju u vrhu vlasti, ja i moje kolege iz koalicije ‘Srbija protiv nasilja’ sutra ćemo tužilaštvu dostaviti sve informacije koje ukazuju na krađu 25 miliona evra iz republičkog budžeta“, rekao je Aleksić.

Prema njegovim rečima, tužilaštvo ne sme da reaguje na „očiglednu korupciju“ jer bi to još više ugrozilo rejting Srpske napredne stranke (SNS) i Aleksandra Vučića.

„U tužilaštvu su odlučili da, kao i do sada, budu sluge Vučićevog režima, a ne institucija koja bi trebalo da radi u interesu države i građana Srbije. Da tužilaštvo nije zarobljeno u kandžama režima, oni bi sami otkrivali kriminal i korupciju u vrhu vlasti“, ocenio je Aleksić.

Naglasio je da će od tužilaštva tražiti da utvrdi verodostojnost Papićevog pisma Vučiću i da pokrene istražne radnje.

Opozicija je prošle nedelje došla u posed pisma Aleksandra Papića predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću u kojem se tvrdi da su radovi na putu Ruma-Šabac-Loznica uvećani za 25 miliona evra, od kojih je osam miliona navodno dato Srpskoj naprednoj stranci.

Papić je funkcioner SNS-a i bivši suvlasnik tabloida „Objektiv“.

U pismu se pominju Zvonko Veselinović, Nebojša Stefanović, ali i aktuelni ministar finansija Siniša Mali.

Pismo je navodno iz januara ove godine.

Aleksandar Papić je, kako stoji u pismu, obavestio Vučića da je zapao u probleme prvo s firmom „Azvirt“ koja je gradila put Ruma-Šabac-Loznica.

„S ‘Azvirtom’ sam imao kontakt samo kao posrednik u nekoliko navrata u vezi s novcem za stranku koji su oni davali Nebojši Stefanoviću preko Dmitra Đurovića u periodu od 2018. do sredine 2019. Murat (direktor Azvirta Beograd) je dao oko osam miliona evra Dmitru Đuroviću na ruke“, navodi se u Papićevom pismu do kojeg je došla koalicija „Srbija protiv nasilja“.

Papić u pismu dodaje da je zamolio Zvonka Veselinovića da u posao uvede neke druge firme kako bi ubedio Murata da ispuni dogovor do kraja.

„Tražio sam od Zvonka i dokaz da će novac završiti u stranci na šta je on pozvao Sinišu Malog, pustio ga na spikerfon, a Siniša je sve potvrdio i rekao da je sve u dogovoru s Vama“, stoji u pismu koje je pred medijima u subotu pročitao Miroslav Aleksić.

Papić u pismu detaljno opisuje kako je cena izgradnje zemljanih radova na putu rasla i kome se novac namenjuje.

„Osnovna vrednost za taj posao i količinu je 50 miliona evra. To su tržišne cene za koje je dogovoreno da se uvećaju na 75 miliona evra. Od 25 miliona, 10 miliona za stranku, 15 miliona za Zvonka, mene i podizvođače“, preneo je Aleksić Papićeve navode.

U pismu Papić objašnjava i da je ostao bez oko šest miliona evra.

„Meni ništa ne treba, ni pare, ni poslovi. Jedino što želim jeste da znate istinu. Verujem u vaš častan sud“, stoji u pismu.

Papić je navodno poslao Vučiću i poruke Zvonka Veselinovića i Siniše Malog, gde ministar finansija piše da je novac obezbeđen i prepisku gde se Papić i Veselinović dopisuju da li je novac legao.

U pismu se navodi da je uplaćivan i avans za podizvođače kao što je firma „Raketa“ od milion evra od čega je 200.000 navodno išlo ministru Malom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari