Aleksić: Sudije Ustavnog suda da pokažu da služe narodu, a ne Vučiću 1Foto FoNet Milica Vučković

Predsednik Narodnog pokreta Srbije Miroslav Aleksić pozvao je danas sudije Ustavnog suda da pokažu da služe državi i narodu, a ne režimu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Aleksić je na televiziji Insajder kazao da, ako se pogleda postupanje Gradske izborne komisije i Republičke izborne komisije i sudova pri navodima o izbornoj krađi, isto može da se očekuje i od Ustavnog suda.

On je kazao da nije reč o borbi samo koalicije „Srbija protiv nasilja“ (SPN), već svih građana Srbije koji žele da žive u uređenom društvu u kojem institucije štite interese građana, a ne pojedinaca na vlasti.

„Borićemo se na sve moguće načine, nastavljamo našu međunarodnu aktivnost i nesumnjivo ćemo izaći sa predlogom o izmeni zakona o izborima i zakona o prebivalištu. Da bismo normalizovali stanje u narednom periodu, neophodno je da se anomalije koje su se dogodile eliminišu, pre svega čišćenje biračkog spiska i njegovo otvaranje za političke subjekte“, rekao je Aleksić.

On je, govoreći o poslaničkim mandatima, rekao da će SPN u narednim danima doneti odluku o daljem delovanju i napomenuo da se svakako neće ponašati kao da se ništa nije dogodilo.

„Preduzećemo onaj vid borbe koji će dati bolje rezultate, ja mislim da je realnija neka vrsta opstrukcije parlamenta“, izjavio je Aleksić.

Govoreći o lokalnim izborima koji će se održati na proleće, Aleksić je ocenio da, ukoliko se ne poboljšaju uslovi, opozicija ne sme da uđe u neku vrstu pasivnog bojkota, već da treba da razmisli o opstrukciji održavanja izbora.

„Ili ćemo imati slobodne, fer i poštene izbore, ili ih nećemo imati, nema tu između“, izjavio je Aleksić.

Prema njegovim rečima, međunarodna zajednica ne može da poništi izbore, ali može da pošalje snažnu poruku celom svetu šta se dešava u Srbiji.

„Jako je važno da Evropska unija ima vrlo jasan stav povodom izbora jer Srbija teži punopravnom članstvu i ako želimo da budemo uređeno društvo, ovo se ne može tolerisati“, naveo je Aleksić.

On je dodao da će rezolucija Evropskog parlamenta baciti veliku mrlju na izbore u Srbiji i da će ona nositi veliku političku i moralnu težinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari