Aleksić: Ako Vučić ne raspiše izbore za decembar pozvaćemo u oktobru građane da izađu na ulicu 1Foto FoNet Milica Vučković

Aleksandar Vučić novim predstavama zamajava građane sa pričama o pojeftinjenjima parizera, a Srbija je danas u Evropi treća zemlja po rastu cena, inflacija buja, imamo najskuplji dizel, a životni standard je katastrofa, ocenio je danas poslanik i lider Narodno Narodnog pokreta Srbije Miroslav Aleksić.

On je u emisiji „Iza vesti“ rekao da će, ukoliko Vučić ne raspiše izbore za decembar, pozvati građane da „u oktobru izađu na ulicu, ispred Skupštine i izbore se za zahteve“.

„Krajnje je vreme da napravimo državu kakva treba da bude, da smenimo režim koji 11 godina razara sve pore društva, koji sada sa novim predstavama zamajava građane sa pričama o kojekavim pojeftinjenjima parizera i ostalih stvari a Srbija je danas u Evropi treća zemlja po rastu cena, zemlja u kojoj inflacija buja, imate poskupljenje goriva, najskuplji dizel u Evropi, životni standard je katastrofa, mafija vodi državu“, rekao je je Aleksić.

Gostujući u emisji Hit tvit TV Pink Vučić u nedelju uveče najavio mogućnost da izbori koje traži opozicija budu raspisani do 31. decembra za 4. mart 2024. ili nedelju dana ranije, zbog roka od 60 dana, a za predstavnike opozicije rekao je da su „nepismeni“ i da su mislili na održavanje izbora do kraja godine.

„Nismo zadovoljni oni što je Vučić rekao, jer to nije u skladu sa zahtevima opozicije, zahtev opozicije je bio da se izbori raspišu i održe do kraja godine, parlamentarni i beogradski izbori. Aleksandar Vučić koristi igru reči, kakav je naš zahtev, pokušava da pobegne od toga da se izbori održe do kraja godine čime je pokazao slabost“, smatra Aleksić.

Na pitanje šta menja ako izbori budu u martu, Aleksić je naglasio da su „ključni problem uslovi“ i da je jedan od zahteva razdvajanje parlamentarnih i beogradskih izbora od lokalnih i pokrajinskih.

„Ne umanjujemo šanse za Beograd ako oni budu spojeni, već želimo da utičemo na to da se izbori razdvoje – oni hoće da se ide na sve izbore, da bi on bio nosilac svih lista i da se izgubi smisao izbora“, naglasio je Aleksić.

Ne može Vučić da nama čini uslugu, rekao je on ističući da predsednik ispunjava zahtev opozicije, a pokušava da prikaže kako to ne čini.

„Ali ja i ne verujem u ovo što on kaže, jer ja vidim da se oni pripremaju, počinju kampanju. Ja mislim da on želi da ponižava opoziciju, da ponižava građane. Rekao je biće u martu ali ne bih isključio da budu do kraja decembra“, rekao je Aleksić.

On je podsetio na osnovne zahteve opozicije – razdvojanje izbora i „oslobađanje RTS“.

„Dovoljno će biti da budu razdvojeni od lokalnih, a naš ključni zahtev je oslobađanje RTS, RTS je dužan da poštuje Ustav i zakon i novinarske kodekse. Rukovodstvo RTS plaćamo svi mi i nemamo mi šta da dobijamo, oni imaju obavezu da rade kako treba“, poručio je Aleksić.

On je rekao da je zahtev opozicije jasan i da će se protestima i blokadom institucija opozicija da se izbori da izbori budu do kraja godine.

„Oktobar je mesec kada mi moramo znati kada će koji izbori biti raspisani, postoji kalendar izbora“, rekao je Aleksić za N1.

Na pitanje da li zahtevom za raspisivanjem izbora suštinski gase protesti „Srbija protiv nasilja“, Aleksić je rekao da se od protesta ne odustaje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari