Opozicija u Beogradu planira da na muke stavi SNS: Razmatra se novi zahtev o sednici za smenu gradonačelnika Šapića 1Foto FoNet Ana Paunković

Deo opozicionih odbornika u Skupštini grada Beograda mogao bi uskoro ponovo da podnese zahtev za održavanje sednice na kojoj bi se raspravljalo o razrešenju gradonačlenika glavnog grada Aleksandra Šapića.

To je za Danas nagovestio Dobrica Veselinović, odbornik u Skupštini Beograda iz Zeleno-levog fronta rekavši da je, posle sednice gradskog parlamenta prošle srede na kojoj se raspravljalo o rebalansu budžeta i na kojoj je opozicija jasno stavila do znanja da želi beogradske izbore, sledeći korak i formalno zakazivanje vanredne sednice skupštine grada sa jednom tačkom a to je smena gradonačelnika.

Iako to nije bilo u planu, prema saznanjima Danasa, nakon što je prošle srede Šapić posle svog govora, koji je opozicija ometala, otišao sa sednice i ostavavio naprednjake da ga brane od argumenata opozicije, odbornicima koji su tražili njegovu smenu ogoljeno se pokazao raskol između gradonačelnika i naprednjaka. Kako nam kažu, bilo je mučno gledati odbornike SNS kako nevoljno staju na stranu Šapića, i zato ih opozicija neće štedeti i opet će im „prižiti to zadovoljstvo“ da ga brane.

Zato, kako su nam nezvanično rekli opozicioni odbornici, ponovo žele da na dnevni red stave razrešenje prvog čoveka grada i vide kako će se naprednjaci sada ponašati. Tačnije, da li će se pojaviti za sednici i braniti ga kao prošli put, ili se neće ni pojaviti na sednici. 

O planu da se ponovo raspravlja o razrešenju Šapića, kako saznajemo, uveliko se razgovara među opozicionim odbornicima, a zahtev za zakazivanje sednice sa tom tačkom dnevnog reda predsedniku gradske skupštine Nikoli Nikodojeviću mogao bi da bude predat ove ili naredne nedelje. Nikodijević od predaje zahteva ima 15 dana da zakaže sednicu Skupštine grada sa tom tačkom dnevnog reda.

Osim odbornika iz grupa proevropskih stranaka koalicije oko SSP, Zeleno-levog fronta, Zajedno, DS i Narodnog pokreta za Srbiju, kako kažu odbornici sa kojima smo razgovarali, zahtev su spremni da potpišu i neki poslanici desnice, odnosno ne dovodi se u pitanje da će potpisnici zahteva imati potreban broj potpisa za njegovu predaju, a to je 37. Kako nam je rečeno, ako odbornici koji budu inicirali ovu ideju ne uspeju da je sprovedu veća vest od toga biće koji to odbornici iz opozicije nisu hteli da stave svoj potpis na zahtev.

Podsetimo, deo opozicipnih poslanika u novembru prošle godine podnelo je isti zahtev. Sednica je održana, ali Šapić nije smenjen  jer za taj predlog nije glasalo više od 110 odbornika. Od 110 odbornika glasalo 45 odbornika, „za“ razrešenje glasala su 44 odbornika, a jedan je bio protiv. Obornici vladajuće koalicije SNS i SPS nisu glasali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari