Deo opozicionih odbornika Skupštine Beograda danas predaje inicijativu za smenu Aleksandra Šapića 1Aleksandar Šapić Foto: BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ/EV

Deo opozicionih odbornika u Skupštini Beograda danas bi trebalo da preda neophodne potpise za dve inicijative. Jedna je inicijativa za zakazivanje sednice Skupštine Beograda na kojoj bi se razgovaralo o smeni gradonačelnika Aleksandra Šapića, a druga zakazivanje sednice o gorućim gradskim problemima: zagađenju vazduha, stanovanju i energetskoj krizi. Ove inicijative podržale su stranke Ujedinjeni, Demokratska stranka, Moramo-Zajedno i Narodna stranka. Ostale opozicione stranke tvrde da nisu pozvane da podrže inicijativu.

Sagovornici Danasa iz redova opozicionih stranaka koje su pokrenule inicijative, tvrde da je obezbeđen dovoljan broj potpisa, odnosno jedna trećina od ukupnog broja odbornika, za sazivanje sednice i da je, kako kaže Dobrica Veselinović, šef odborničke grupe Moramo-Zajedno, sve na Nikoli Nikodijeviću, predsedniku gradskog parlamenta da zakaže sednice u roku od pet do 15 dana.

Čak i da Nikodijević zakaže sednice, one ne mogu da se održe, ako nema kvoruma na početku, podseća Veselinović. To praktično znači da je potrebno prisustvo vladajuće većine, bar na početku zasedanja.

„Sednica mora biti zakazana ako to zahteva najmanje trećina odbornika. Nikola Nikodijević izuzetno dobro poznaje poslovnik skupštine grada i mora se priznati da je za sada prilično profesionalno vodio sednice. Nadam se da neće odlučiti da kompromituje svoje ime zbog nezakonitog postupanja Aleksandra Šapića. Na samoj sednici ćemo videti da li još nekome sem odbornicima DS-a, NDMBG, Narodne, SSP-a i PSG smeta ovakvo postupanje Aleksandra Šapića“, kaže za Danas Filip Tatalović, šef odborničke grupe Demokratske stranke u beogradskom parlamentu.

Sagovornici Danasa smatraju da ukoliko sednica bude, to će biti prilika da opozicija pred građanima iznese sve zamerke na račun rada gradonačelnika i ukrsti argumente sa odbornicima vlasti, ali i da se razgovara o gorućim pitanjima poput zagađenja, povećanja stanarina, energentima grada i ostalim važnim pitanjima za funkcionisanje Beograda.

Podsetimo, inicijativa SSP o smeni Šapića usledila je posle pisanja BIRN-a da mu je nelegalno ozakonjena nelegalna gradnja na Bežanijskoj kosi. Stranka slobode i pravde tada je pozvala odbornike ostalih opozicionih stranka da potpišu zahtev za sazivanje sednice Skupštine grada Beograda.

„Obrazloženje je što je Šapić osoba koje je nastavila kontinuitet vladavine SNS i vršenja krivičnih dela kao funkcioner. Imamo dovoljno odbornika po Poslovniku i to nije inicijativa SSP. To je predlog opozicionih odborničkih grupa za koji očekujemo da predsednik Skupštine i ostali postupe po zakonu“, ističe Miloš Pavlović, šef odborniče grupe Narodne stranke u gradskom parlamentu.

Iako su opzicione stranke sakupile dovoljan broj potpisa za sazivanje sednica, ipak nemaju većinu za izglasavanje nepoverenja Šapiću, čak i da sve stranke opozicije, Nada, Zavetnici i Dveri podrže taj predlog.

Međutim, pitanje je da li će ove stranke podržati i inicijativu.

„Gradski odbornici Srpske stranke Zavetnici nisu glasali za izbor trenutnog gradonačelnika, gospodina Aleksandra Šapića, ukazivali su na greške koje je činila gradska vlast oličena u liku Gorana Vesića i nedvosmisleno istakli stav da izbor Šapića predstavlja kontinuitet u donošenju pogrešnih odluka. Kao stranka koja gaji kulturu dijaloga i zalaže se da o svim bitnim pitanjima postoji rasprava svih relevantnih političkih činioca, u potpunosti podržavamo predlog da i ta tema što pre dođe na dnevni red“, kaže Nikola Dragićević, funkcioner Srpske stranke Zavetnici.

On napominje da treba uzeti u obzir i činjenicu da ovo nije pitanje personalnih rešenja već kontinuiteta loše politike koja je vođena u poslednjih 20 godina.

„Postavlja se pitanje da li bi izbor novih kadrova bio plod političkog dogovora bivše i sadašnje vlasti ili eventualno rezultat nekih novih izbora. Što se tiče inicijativa koje dolaze od jednog dela opozicije, Srpska stranka Zavetnici mnogo puta do sada nije bila obaveštena o njima. Želimo da verujemo da uzrok nije loša namera, već slučajan propust. Smatramo da je komunikacija među opoziciono orijentisanim grupacijama podjednako bitna kao i komunikacija sa predstavnicima vlasti“, napominje Dragićević i dodaje da zvaničan poziv da podrže inicijativu za smenu Šapića nisu dobili i da se tako nastavlja stara praksa, uprkos tome što su Zavetnici krajnje dobronamerni .

Filip Tatalović, međutim neegira tvrdnje desno orijentisane opozicije da nisu pozvani da se pridruže njihovim inicijativama.

„Šefu OG Nada je na moje oči predat zahtev za smenu Šapića u ruke. Rekao je da će razmotriti pa se javiti. Dveri i Zavetnici su više puta obaveštavani o sastancima gde su zahtevi dogovarani i nikada se nisu odazvali“, zaključuje Tatalović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari