Aleksić: Zatražiću raspravu o Ukrajini u Skupštini Srbije 1Foto: BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/MO

Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić izjavio je danas da će kao šef poslaničke grupe te stranke u Skupštini Srbije tražiti da se u parlamentu raspravlja o krizi u Ukrajini i da do sada „nije čuo jak i opravdan argument“ za uvođenje sankcija Rusiji, dok je poznato šta bi Srbija izgubila u energetici, poljoprivredi i zaštiti nacionalnih interesa u Savetu bezbednosti UN ako bi uvela sankcije.

„Narodna stranka smatra da građani i političari u Srbiji nemaju dovoljno informacija da bi mogli da donesu pravilan zaključak. Mi sada konkretno ne znamo šta je na stolu. Ne znamo šta je konkretna pretnja Zapada. Treba da znamo ko nam preti i na koji način. Da li su u igri ekonomske sankcije ili nešto drugo“, rekao je Aleksić u intervjuu listu „Politika“.

Aleksić je naveo da bi sa usaglašavanjem politike Srbije sa Zapadom na temelju evropskih vrednosti trebalo početi na unutrašnjem planu

„Građani Srbije na svojoj koži osećaju mnogo više to što nemamo usaglašenu politiku s Briselom na unutrašnjem planu, u smislu vladavine prava, slobode medija, borbe protiv korupcije, omalovažavanja političkih neistomišljenika, pritisaka i ucena i problema što državne institucije ne funkcionišu. To je za nas mnogo važnije nego sankcije Rusiji koje bi sasvim sigurno dovele u problem Srbiju“, rekao je Aleksić.

Aleksić je istakao da „opozicija ne bi trebalo da bude vodonoša“ kada su u pitanju sankcije.

„To je pitanje za vlast koja bi trebalo da predstavi šta Srbija gubi u jednom ili drugom slučaju“, naveo je Aleksić.

Aleksić je naveo da su neke stranke „promenile ploču“, jer su u kampanji bile protiv sankcija Rusiji da bi se posle izbora zalagale za uvođenje sankcija.

„Narodna stranka nije tako nešto radila i vodi odgovornu politiku. Opozicija zna da pravi ozbiljne greške i daje sebi autogol. Neki što to govore čine predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i vlastima, ali pre toga bi trebalo da porazmisle“, rekao je Aleksić.

Aleksić je rekao da će u parlamentu okupiti 12 poslanika Narodne stranke i da će predstaviti plan rada poslaničke grupe.

„To znači da ćemo, pored predstavljanja našeg stranačkog programa, od prvog zasedanja biti narodni tribuni i biti tu da sva pitanja i zahteve građana i građanki na najbolji mogući način zastupamo. Upravljanje državom mora da se vrati u institucije i to je ono ta šta ćemo se zalagati“, dodao je Aleksić.

Aleksić je istakao da je Narodna stranka spremna da razgovara sa svim opozicionim partijama koje „neće ni na koji način sarađivati sa režimom SNS-a“.

„Moguća je saradnja samo sa strankama koje su čvrsta opozicija vladajućem SNS-u i koje ni na jedan način neće pristati da pomažu ovaj režim, bilo koja forma pomoći da je u pitanju“, zaključio je Aleksić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari