Aljbin Kurti neće Zajednicu srpskih opština, Srbija nema saveznika 1Printskrin TV Pink

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da nije onaj koji će narodu na estradni način da poruči nešto posle jednog sastanka i povlađuje, ali da će po pitanju Kosova biti teško, jer Srbija nema saveznike, a nema ni izbora.

On je novinarima, posle uručenja nagrada za najbolju fotografiju na konkursu „Naša najlepša Srbija“, rekao da je formiranje Zajednice srpskih opština pitanje pre svega za Srbe, ali i za Albance, a kosovski premijer Aljbin Kurti sve radi da bi izbegao tu obavezu.

Vučić je istakao da svi međunarodni predstavnici znaju da su sve tenzije u proteklom periodu izazvane jednostranim potezima Prištine i da su sve teme tim povodom „jednostrano nametnute“.

On je rekao da je sa delegacijom SAD u sredu razgovarao i o francusko-nemačkom predlogu za Kosovo i da je upozorio da je po pitanju ZSO nemoguće postići napredak ako se neko stalno poziva na sopstvene pravne akte, jer dijalog onda nema smisla.

Vučić je rekao da je zahvalio savetniku američkog Stejt departmenta Dereku Šoleu što je insistirao na sprovođenju Briselskog sporazuma, jer nije moguće postići dogovor u skladu sa pravnim aktima jedne strane.

To sam rekao i Šoleu i bezbroj puta svima, naglasio je on.

Vučić je dodao i da ne zna kako Priština i međunarodni predstavnici misle da treba da izgleda ZSO, ali da je dobro što je jasno da ona mora biti formirana.

Neće biti jednostavno, ali dobro, dobro je da je jasno da ZSO mora da bude formirana, ocenio je on.

Vučić je ponovio da su „crvene linije“ za Srbiju ostale nepromenjene – nema priznanja Kosova, formalnog ili neformalnog, niti prihvatanje članstva u UN.

Prema njegovim rečima, za Beograd bilo kakav oblik priznanja – formalno ili neformalno, kao i ustupanje Prištini članstva u UN nije prihvatljivo.

„O tome ne želimo da razgovaramo, a to je sastavni deo plana, o svemu ostalom – super, ne kažem da ćemo da prihvatamo, ali možemo da razgovaramo, da vidimo šta možemo da dobijemo mi, šta drugi“, ukazao je Vučić.

Govoreći o susretu sa Šoleom, Vučić je konstatovao da je on veoma obrazovan i politički izuzetno pronicljiv čovek, koji razume prilike u svetu i regionu, ali da je siguran da Amerika neće promeniti svoj odnos prema kosovskom pitanju.

Ja nisam od onih koji vole na estradni način da vam govore i da se raduju, dugo vodim zemlju, dugo, još neko vreme ću da je vodim, koje nije kratko i zato se ja ne zaluđujem malim stvarima i ne želim ni narodu da dajem lažnu nadu, poručio je Vučić.

On je zahvalio američkom ambasadoru Kristoferu Hilu što je omogućio da se čuje i šta to Srbija misli, „šta su očekivanja Srbije i Srba“.

Na pitanje da prokomentariše pisanja medija o poseti njegovog sina Danila Republici Srpskoj, u pratnji pet pripadnika državnog obezbeđenja, Vučić je odgovorio da se radi o „ogoljenoj mržnji“, što pokazuje „nečiju nemoć i nemogućnost da se suoče sa činjenicama“, pa se zato „ide na njega i njegovu porodicu“.

On je najavio da će uskoro obelodaniti koliko novca je trošio njegov kabinet, a koliko bivšeg predsednika Srbije Borisa Tadića, a da ne bi da priča „o sarajevskom aerodromu 2016. godine i nekim drugim stvarima“.

Na konkursu za fotografiju „Naša najlepša Srbija“, koju je Vučić inicirao na svom Instagram profilu, nagrađeno je 29 fotografija, a najviše glasova dobila je ona Dragane Macure, pod nazivom „Gastronomski suton u Perućcu“.

Vučić je autorima poručio da svaka od njihovih fotografija slavi lepotu Srbije i da je zato „obaveza svakog od nas da svoju zemlju čuva, voli i njenu lepotu neguje“.

U tim fotografijama se pokazuje naša veličanstvena priroda, koje mnogi nisu svesni. Pokazali ste ovim koliko volite mesto iz koga dolazite i te predele, rekao je on.

Vučić je istakao da u ovim vremenima smutnje i geopolitičkih sukoba treba da se radi na ovaj način – da se fotografijama pokazuju lepote Srbije i obraćanje završio rečima „Živela naša jedina i najlepša Srbija“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari