Kurti optužio Srbiju za osvetu: Vučić najavio zadržavanje kosovskih autobusa 1foto: Printscreen/Facebook/Albin Kurti

Kosovski premijer Aljbin Kurti zadržavanje autobusa kosovskih registracija na graničnim prelazima na ulazu u Srbiju, koje je srpsko ministarstvo demantovalo, ocenio je kao osvetu Srbije zbog usvajanja preporuke u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope da Kosovo postane član SE, prenosi prištinska Koha.

Kurti tvrdi da je ovime stotine ljudi lišeno hrane i lekova. Dodao je da je ovo zaustavljanje, kako kaže, rezultat konferencije predsednika Srbije Aleksandra Vučića „koju je održap u subotu, na kojoj je rekao da će Srbija u narednoj sedmici, gde god bude imala vlast i efektivnu kontrolu, početi da se sveti“.

„Dakle, ono što se dešava ove nedelje je najavljeno prošle subote kada je predsednik Srbije na njihov rođendan posetio vojne jedinice ‘Kobre’, jedinicu koju smo sredinom juna prošle godine optužili da ih je kidnapovala naša trojica policajaca na severu Kosovo“, rekao je Kurti.

Kurti kaže da je Vučić upozoravao na ovaj progon, počev od kosovskih i dolinskih Albanaca do Srba na Kosovu koji su integrisani u kosovske institucije.

„Čini se da je jučerašnje masovno hapšenje, u kojem je stotine civila gotovo ceo dan ostalo bez lekova, bez hrane, bez vode, rezultat uspeha Kosova u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope i ovaj progon i masovno zatvaranje postali su intenzivna osveta“, rekao je Kurti.

Kosovski premijer smatra da se akcija Srba na Kosovu dešavaju po nalogu Beograda, te Srbiju krivi za situaciju na severu i pokušaj da referendum za smenu gradonačelnika na severu Kosova ne uspe.

„Da ne mogu da kažem da je to završeno i da morate da shvatite da se to dešava u isto vreme kada Srbija izvodi, kako veruju, najveću vojnu vežbu u ovom veku i koja će se nastaviti narednih dana do kraja nedelje. Da je sve to sinhronizovano sa bojkotom glasanja u četiri severne opštine koji je predviđen za nedelju i da bi to bila šansa da se građani tamo izjasne zbog Beograda, pretnji, ucena, paljenja automobila koji se mestu tamo, čini se da neće biti zadovoljavajuće izlaznosti, iako činimo sve moguće napore i pomažemo CIK-u da ova glasanja budu što uspešnija u nedelju, 21. aprila“, kaže Kurti.

Kurti je govorio za medije nakon odavanja počasti na groblju mučenika u Velanima na Dan prištinskih mučenika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari