Ambasada Rusije: Povorka "Besmrtni puk" u Beogradu za Dan pobede 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Ambasada Rusije u Srbiji je najavila da će u ponedeljak, 9. maja, u okviru proslave Dana pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu, organizovati povorku „Besmrtni puk“ kroz centar Beograda.

Manifestacija „Besmrtni puk“ prvi put je organizovana u Rusiji 2011. godina, kada je ulicama grada Tomska marširalo 5.000 ljudi noseći slike predaka stradalih u Otadžbinskom ratu.

Okupljanje učesnika povorke u Beogradu, među kojima će biti i ambasador Rusije Aleksandar Bocan Harčenko, najavljeno je za 10 časova kod Spomenika Vuku Karadžiću. Odatle će povorka na Groblje oslobodilaca Beograda gde će položiti vence na spomenik kraj Večne vatre i Spomenik Crvenoarmejcu.

Proslava Dana pobede nad fašizmom u organizaciji Ambasade Rusije završiće se u 13 časova polaganjem venaca pred Spomenik sovjetskim veteranima na Avali, pognulim pri udaru aviona u tu planinu 19. oktobra 1964. godine, dok su dolazili na proslavu dvadesetogodišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu 20. oktobra 1944, u kojem je učestvovala i Crvena armija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari