Ambasada SAD: Bilo je komunikacije sa Vladom Srbije o Tešićevim saradnicima 1Foto: Pixabay / gagnonm1993

DŽejms Hagenburger, ataše za štampu u Ambasadi SAD u Beogradu, u izjavi za Insajder potvrdio je da je bilo komunikacije sa srpskim vlastima, pre objave liste onih kojima su uvedene sankcije, na kojoj su i i firme trgovca oružjem Slobodana Tešića.

Marinika Tepić, iz Stranke slobode i pravde, prekjuče je rekla da naša vlast od oktobra zna za uvođenje tih sankcija budući da je šef diplomatije Ivica Dačić dobio notu Vašingtona u kome se izražava zabrinutost zbog Tešića.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije je negiralo da je reč o noti, navodeći da je postojala samo komunikacija non pejper i talking points (tačke razgovora).

Hagenburger za Insajder navodi da Ambasada SAD „ne komentariše sadržaj privatnih sastanaka“, kao i da su „diplomatski razgovori, uključujući i one sa Vladom Srbije, poverljive prirode osim ako se sa domaćinima ne dogovore da pošalju poruku javnosti“.

Međutim, Hagenburger potvrđuje da je bilo razgovora na temu Slobodana Tešića, koji je pod američkim sankcijama od 2017. a čiji saradnici su, kako je navedeno u saopštenju Ministarstva SAD-a 9. decembra, stavljeni na spisak onih kojima je ta država uvela sankcije.

Kako je navedeno u saopštenju, oni su direktno ili indirektno delovali za račun ili u ime Tešića.

„Koristeći se adekvatnim kanalima više puta smo jasno preneli Vladi Srbije svoju zabrinutost po pitanju na koje se odnosi saopštenje Ministarstva finansija SAD od 9. decembra. Borba protiv korupcije je od ključnog značaja da bi se narodu Srbije obezbedila stabilna evropska budućnost i prosperitet. SAD podržavaju cilj Srbije da postane članica EU“, piše u odgovoru Hagenburgera Insajderu.

Kako dalje navodi, odluka Vašingtona povlači „značajne i opipljive konsekvence za one korumpirane pojedince u Srbiji“ i drugim zemljama „koji narušavaju vladavinu prava, ignorišu međunarodno prihvaćene standarde ljudskih prava i ugrožavaju stabilnost međunarodnog političkog i ekonomskog poretka“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari