Ambasada SAD u Prištini: Radićemo na sprovođenju obaveza Vašingtonskog sporazuma 1Foto: Pixabay/Capri23auto

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Prištini saopštila je večeras da će sa Kosovom i Srbijom raditi na sprovođenju obaveza koje su preuzete potpisivanjem Vašingtonskog sporazuma u ​​Ovalnom kabinetu Bele kuće.

Ambasada je za gazetaexpress.com navela da su SAD spremne da podrže rad na sveobuhvatnom i pravno obavezujućem sporazumu između Kosova i Srbije, koji bi se fokusirao na međusobno priznanje, što bi postavilo temelje za saradnju i stabilnu budućnost.

„Podržavamo dijalog uz posredovanje EU i ohrabrujemo strane da se hitno vrate ovom procesu i da se zajedno pozabave tehničkim i političkim pitanjima. Radićemo sa Srbijom i Kosovom na sprovođenju njihovih obaveza iz Vašingtona u cilju podrške punoj normalizaciji“, navodi se u izjavi ambasade SAD na pitanje da prokomentariše izjavu predsednice Kosova Vjose Osmani da je prihvatanjem moratorijuma na učlanjenje u međunarodne organizacije prethodna Vlada Kosova kršila ustavni poredak Kosova.

Na ovu izjavu Osmani je reagovao i bivši premijer i poslanik Skupštine Kosova Avdulah Hoti koji je optužio predsednicu Osmani da je antizapadno orijentisana.

„Kako ustavni poredak Kosova može da narušava Ovalna kancelarija Bele kuće, koja više štiti državljanstvo Kosova nego neki političari i nosioci institucija u Prištini. Samo političari određenog tipa, nezapadne orijentacije, mogu da misle i govore takve stvari“, napisao je Hoti na Fejsbuku.

Ocenio je da se „postojanje države Kosovo“ ugrožava kada se naruše odnosi sa SAD, dok odgovoran i prozapadni političar radi razborito i održava prijateljstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari