Ambasada Ukrajine o Vučiću: Ne očekujemo osudu evropskog izbora Ukrajinaca, već ruske agresije 1Foto: MSP

Ambasada Ukrajine u Beogradu saopštila je danas da Kijev od Srbije ne očekuje da javno osuđuje evropski izbor ukrajinskog naroda, već da osudi agresiju Rusije na tu zemlju.

Posle jučerašnje izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića da u Beogradu „neće biti novog Majdana“, odnosno smene vlasti posle protesta na ulicama poput 2014. na tom kijevskom trgu, Ambasada je navela da „smatra nedopustivim pokušaje mešanja u unutrašnje poslove Ukrajine“.

„Imamo čast da podsetimo da ono što se ponekad pokušava u negativnom kontekstu predstaviti kao ‘ukrajinski scenario’, u stvari predstavlja borbu ukrajinskog naroda za svoja prava protiv korumpirane i totalitarne vlasti. Ovo je evropski izbor većine Ukrajinaca, za šta smo platili i plaćamo visoku cenu. Svaka ocena ovog izbora, pozitivna ili negativna, isključivo je stvar ukrajinskog naroda“, navodi se u saopštenju.

Ambasada dodaje da se „iskreno nada da će se svi koji podržavaju evropske integracije Srbije sa poštovanjem odnositi prema evropskom izboru prijateljskog slovenskog naroda, Ukrajinaca“.

„Ambasada Ukrajine u Srbiji još jednom zvanično izjavljuje da se država Ukrajina ni na koji način ne meša u unutrašnju političku situaciju u Srbiji. Istovremeno, Ambasada smatra nedopustivim pokušaje mešanja u unutrašnje poslove Ukrajine, a posebno javne negativne ocene o svesnom evropskom izboru ukrajinskog naroda, od strane bilo kojih stranih zvaničnika“, navodi se.

Dodaje se da je Kremlj 1956. tenkovima gušio slobodu u Budimpešti, 1968. u Pragu, i da od 2014. „pokušava da tenkovima zaustavi slobodu u Ukrajini“.

„Problem nije u želji evropskih naroda za slobodom, već u nepromenljivoj totalitarnoj politici u Moskvi, koja ne štedi ni svoje, a ni tuđe građane zarad imperijalističke politike. Upravo zahvaljujući Majdanu, koji se dogodio u Ukrajini, odsečeni su pipci ruskog totalitarnog sistema, koji želji da dopre do Evrope. Ukrajinski narod danas plaća visoku cenu ne samo za svoju slobodu, već i za evropsku budućnost Srbije i njene dece“, navodi ukrajinska ambasada.

Masovni protesti na kijevskom trgu Majdan doveli su 2014. do obaranja proruskog predsednika Ukrajine Viktora Janukoviča i uspsostavljanja proevropske vlade. Zvaničnici Srbije termin „Majdan“ koriste kao sinonim za smenu vlasti na ulici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari