Ambasada Ukrajine: Zar ministar Vulin zaista misli da je Ukrajina bombardovala Jugoslaviju 1Foto: Pixabay/jorono

Da li ministar Aleksandar Vulin zaista misli da je Ukrajina bombardovala Jugoslaviju, postavljeno je pitanje iz Ambasade Ukrajine povodom današnje izjave ministra unutrašnjih poslova Srbije „da oni koji su bombardovali Jugoslaviju nemaju moralno pravo da od Srbije traže da uvede sankcije Rusiji“.

Uz preporuku Vulinu da ponovo pročita tekst gde si bio 1999 ukrajina medju prvima osudila nato-bombardovanje, Vulinu je postavljeno i pitanje zar ne vidi „zahteve Ukrajine, koja je najoštrije osudila bombardovanje Jugoslavije i uvek podržavala i podržava teritorijalni integritet i suverenitet Srbije, a sada računa na uvođenje sankcija državi agresoru RF“?

U saopštenju se navodi kako Ruska Federacija nije napala pojedine države članice NATO-a, režim Putina je napao Ukrajinu. Otuda upravo Ukrajina, koja je uvek bila na strani Srbije, poziva da se uvedu sankcije državi agresoru: „A vi iz nekog razloga ne odgovarate Ukrajini, već nekim drugim zemljama“.

Što se tiče izjave gospodina Vulina da „svako ko je mrzeo Rusij – nije voleo Srbiju, sve što danas rade ruskoj deci radili bi sutra srpskoj“, moramo da podsetimo da je od 24. februara do jutra 28. marta, samo prema potvrđenim podacima, ruska vojska u Ukrajini ubila 143 dece“.

Kako se podseća deca su iz ukrajinskih, ruskih, beloruskih, jevrejskih i drugih porodica, a 216 dece je teže ili lakše ranjeno, ali, navodi se kako „očigledno gospodin Vulin nije zabrinut za sudbinu ove dece“.

Takođe želimo da skrenemo ministru pažnju da se ljubav prema Rusiji i zločinački režim Putina međusobno isključuju, dodaje se još u saopštenju uz zaključak isto „kao što je nekada bilo nemoguće zaista voleti Nemačku i podržavati nacistički režim Adolfa Hitlera.

„Nije slučajno da sada na ulicama evropskih gradova, uključujući i Beograd, masovno izlaze Rusi i protestuju protiv Putina i njegovog rata. Ovi ljudi zaista vole svoju zemlju, za razliku od Putina čija je politika duboko antiruska, pravi Rusi sada pozivaju ceo svet da zaustavi zločinački režim u Кremlju, koji će, ako se sada ne zaustavi, stići i do drugih evropskih zemalja“, upozorili su iz Ambasade Ukrajine.

Predsednik Pokreta socijalista Aleksandar Vulin izjavio je jutros za TV Pink da oni koji su bombardovali Jugoslaviju nemaju moralno pravo da od Srbije traže da uvede sankcije Rusiji i „uništava vekovna prijateljstva“ i ocenio da je sukob u Ukrajini pokrenuo talas rusofobije koja se, porema njegovim rečima, uvek završava srbofobijom.

„Svako ko je mrzeo Rusiju, nije voleo Srbiju. Sve što danas rade ruskoj deci radili bi sutra srpskoj“, ocenio je Vulin.

Vulin je ponovio da stvaranje „srpskog sveta“ ostaje njegova politička misija.

Sve vesti u vezi sa krizom na istoku Evrope možete pratiti na posebnoj stranici o sukobu Ukrajine i Rusije

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari