Hovenijerov brifing sa novinarima: Pitanje odgovornosti ne zavšrava se izjavom Radoičića 1Foto: Twitter/@LumirAbdixhiku

Ono što se dogodilo u Banjskoj nije bilo spontano. Grupa Srba je bila koordinisana, imali su treninge, doneli sofisticirano vojno oružje, od kojeg je veliki deo srpskog porekla i došli su da destabilizuju Sever, kazao je američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer (Jeffrey Hovenier).

Tvrdi da sve sugeriše da je grupa bila podržana od strane neke ili više struktira, ali ipak priznaje da ostaje mnogo nepoznanica.

U razgovoru sa predstavnicima više medija, među kojima je bio i novinar KoSSev portala, Hovenijer je kazao da sada, nedelju i po dana nakon dešavanja u Banjskoj, ambasada raspolaže sa više informacija, ali i da se istrage nastavljaju.

„To zahteva vreme. Ovo je bila komplikovana okolnost i biće potrebno određeno vreme da se razumeju sve specifičnosti“, rekao je ambasador.

Ipak, kaže da postoje delovi koji su im unekoliko jasniji.

„Ne verujemo da je ovo bila samo spontana stvar. Jasno je da je grupa pojedinaca… bila koordinisana i sofisticirana. Oni su doneli sofisticirano vojno oružje, veliki deo kojeg je srpskog porekla, sa namerom da se sprovedu akcije i operacije koje bi destabilizovale Sever. Ne mogu tačno da preciziram šta su nameravali da urade, kako i kada. To još uvek ne znamo“, konstatovao je Hovenijer.

Podseća da se spekulisalo o broju ljudi u grupi koja se sukobila sa Kosovskom policijom te kaže da ih je bilo iznad 30, a možda i malo više.

„Koliko razumemo, u pitanju su Srbi, koji su za sobom ostavili sofisticirano naoružanje, što sugeriše da ih je podržavala neka struktura ili strukture, a oni su prošli i obuku. To se prilično jasno, vidi na osnovu taktike koju su koristili i načinima na koje su komunicirali. Oprema koju su posedovali nije došla samo od pojedinaca koji su otišli na javnu pijacu i tamo kupili te stvari. To apsolutno znamo“, naveo je Hovenijer.

Ambasador podseća na to da je doskorašnji potpredsednik Srpske liste, Milan Radoičić, preuzeo odgovornost za organizaciju napada u Banjskoj.

„Dakle, to je još jedna činjenica koju znamo, iako bih dodao da je to što se on sada izjasnio da nije kriv u sudskim sistemima Srbije zbunjujuće“, konstatovao je Hovenijer.

Na podsećanje novinara KoSSev-a da Radoičić, kako je javnosti preneo njegov advokat, nije negirao činjenično stanje, već da „aktivnosti“ u Banjskoj imaju veze sa krivičnim delima koja mu se stavljaju na teret, Hovenijer poručuje da je ono što se dogodilo 24. septembra za SAD zločin.

„Za nas su to krivične radnje. I rekao bih da je ubistvo policajca u većini jurisdikcija zločin. I tako mi vidimo ovaj događaj. Takođe rekao bih da je donošenje vojne opreme sa namerom da se destabilizuje region takođe, verovatno, krivično delo. Ipak, sudovi to moraju da dokažu, ali to bi bila naša procena“, kazao je Hovenijer.

Kaže da i dalje pokušava da razume šta se dogodilo, ali i da „ne veruje da se pitanje odgovornosti završilo izjavom gospodina Radoičića kojom je preuzeo odgovornost“.

„Rekao bih da je prikladno da naše službe bezbednosti, u saradnji sa kosovskim bezbednosnim službama i drugim partnerima, nastave da pokušavaju da razumeju šta se dogodilo. Sjedinjene Države su takođe bile jasne – oni koji su odgovorni za ovo treba da odgovaraju, i to ostaje naš jasan stav. Tako da ćemo da nastavimo da radimo na tome da shvatimo šta se dogodilo, ko je odgovoran i zašto, a zatim ćemo da učinimo sve što možemo da oni koji su odgovorni i odgovaraju za to“, poručio je američki ambasador.

O izručenju Radoičića i saradnji sa Srpskom listom
Upitan o tome da li će podržati zahtev Kosova za izručenje Radoičića, Hovenijer poručuje da nije siguran da je prikladno da Sjedinjene Države imaju mišljenje o tome.

„Razumem da je to posebno kompleksno pitanje između Kosova i Srbije, s obzirom na činjenicu da Srbija ne priznaje Kosovo. Ali takođe razumem da neki od Briselskih sporazuma zapravo imaju odredbe o međusobnoj pravnoj pomoći. Tako da smatram da je ovo političko pitanje, ali i tehničko pitanje. Ono što verujem, pošto je Radoičić, ponavljam, preko svog advokata, dao izjavu u kojoj preuzima odgovornost za organizovanje i učešće u ovom događaju koji mi smatramo krivičnim delom, da on mora da odgovara. To je ono što bih prvo istakao“, kazao je Hovenijer.

A kada je reč o odnosu sa Srpskom listom, s obzirom na to da je Radoičić sve do incidenta u Banjskoj bio potpredsednik ove strane, odnosno dao je ostavku ubrzo nakon incidenta, Hovenijer podseća na to da su mu SAD još pre dve godine uvele sankcije, a da su nastavile da sarađuje sa Srpskom listom.

„Napominjem da, verujem da je to bilo 2021. godine, vlada Sjedinjenih Država uvela je sankcije gospodinu Radoičiću u okviru procesa američkog ministarstva finansija. Zbog naše zabrinutosti – ne naše zabrinutosti, već naše procene u vezi sa njegovim vezama sa transnacionalnim organizovanim kriminalom i kriminalnim ponašanjem. Dakle, on je već bio neko sa kim smo odbili da imamo posla. To nije značilo da smo odbijali da sarađujemo sa strankom“, kazao je.

Sada kada Radoičić više nije u rukovodstvu Srpske liste, Hovenijer poručuje da je to dobra stvar.

„Smatrali smo da je neprikladno da bude u rukovodstvu stranke nakon što je američko ministarstvo finasija istaklo njegove veze sa transnacionalnim organizovanim kriminalom. Ali ne bih rekao da njegovo ponašanje nužno diskvalifikuje celu političku stranku“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari