Ambasador: SAD su se nadale da će Kosovo omogućiti Srbima izjašnjavanje na referendumu 1Foto: EPA-EFE/MARKO DJOKOVIC

SAD su se nadale da će kosovska vlada omogućiti izjašnjavanje na referendumu o promeni Ustava Srbije biračima koji žive na Kosovu, i raduju se razgovoru sa vladama u Beogradu i Prištini kako bi građani koji žive na Kosovu i u Srbiji ubuduće mogli da učestvuju na izborima „u svojoj zemlji“, izjavio je američki ambasador pri Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) Majkl Karpenter (Michael Carpenter).

U obraćanju Stalnom savetu OEBS u Beču, Karpenter je ukazao da su se SAD uoči referenduma „pridružile evropskim partnerima u pozivu svim građanima Srbije da uzmu učešće jer smatraju da je važno da građani sa pravom glasa glasaju na izborima i referendumima“.

„Uz to, budimo jasni u vezi sa stavom SAD o pravima Kosova kao nezavisne i suverene države da odredi uslove pod kojima se sprovode izbori drugih suverenih država na njenoj teritoriji. Nadali smo se da će kosovska vlada nastaviti sa dugogodišnjom praksom dozvoljavanja OEBS-u da prikuplja glasačke listiće birača sa pravom glasa koji žive na Kosovu, ali je odlučila da to ne učini“, naveo je Karpenter.

Dodao je da SAD pohvaljuju Misiju OEBS na Kosovu „za njenu spremnost da ponovo preuzme zadatak u pružanju pomoći Srbima koji žive na Kosovu da glasaju“, objavila je američka ambasada u Prištini na svom sajtu.

„Radujemo se razgovoru sa našim partnerima, i sa Vladom Kosova i sa Vladom Srbije, o tome koji aranžmani i prilagođavanja mogu da se učine kako bi se osiguralo da građani, koji žive kako na Kosovu tako i u Srbiji, budu u mogućnosti da ostvare svoje pravo da učestvuju na izborima u svojoj zemlji i da na taj način zacrtaju svoju evropsku budućnost“, naveo je američki diplomata.

On je kazao i da SAD smatraju „da je žalosno što Kosovo nije član“ Stalnog saveta OEBS i što Priština zbog toga „ne može da govori za sebe“.

„Radujemo se danu kada će Kosovo biti država učesnica ove organizacije i da to može da se desi“, naveo je Karpenter.

Rekao je da SAD pozdravljaju referendum održan u Srbiji 16. januara, na kojem su građani odobrili ustavne amandmane u cilju reforme pravosuđa.

„Ovi amandmani predstavljaju značajan korak ka depolitizaciji srpskog pravosuđa u skladu sa evropskim standardima i podržaće proces pridruživanja Srbije EU. Ohrabrujemo Vladu Srbije da nastavi da jača demokratiju u zemlji kroz vladavinu prava i druge reforme potrebne za članstvo u EU, i nudimo nastavak podrške SAD naporima Srbije“, naveo je on.

Karpenter je rekao da SAD nastavljaju da ohrabruju vlade Kosova i Srbije da se uzdrže od akcija i retorike koji povećavaju tenzije i da se konstruktivno angažuju u dijalogu uz pomoć EU.

„Važno je da obe vlade postignu napredak ka sveobuhvatnom sporazumu koji povećava regionalnu stabilnost“, dodao je Karpenter.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari