Ambasador Ukrajine: Razumemo da je Srbija zavisna od Rusije, ali se nadamo uvođenju sankcija 1foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

Ambasador Ukrajine u Srbiji Volodimir Tolkač izjavio je da Ukrajina uzima u obzir to što je Srbija po pitanju gasa i Kosova zavisna od Rusije i da je to onemogućava da se pridruži sankcijama EU protiv Moskve, ali da se nadaju da će Beograd vremenom promeniti stav.

Na pitanje agencije Beta da li Kijev očekuje promenu politike Beograda kada je reč o sankcijama Rusiji nakon sastanka predsednika Ukrajine i Srbije u Atini, Tolkač je rekao da se nadaju da će u budućnosti politika Srbije biti proevropska, uključujući i u odnosu na Rusiju.

„U globalnom svetu, svi smo zavisni jedni od drugih. Dakle, korišćenje energenata za dalje sprovođenje agresije i masovnih ubistava, uključujući ukrajinske žene i decu, ne može biti izgovor, već zahteva veću osudu i ograničavanje sposobnosti ubice. Zato ćemo pozdraviti uvođenje sankcija Ruskoj Federaciji srpske strane“, rekao je on.

Tolkač je istakao da je Ukrajina zahvalna Srbiji što je osudila rusku agresiju i podržava teritorijalni integritet Ukrajine glasanjem za rezolucije Generalne skupštine UN i drugih međunarodnih organizacija.

Ponovio je da stav Ukrajine po pitanju Kosova ostaje nepromenjen te da podržavaju i poštuju suverenitet i teritorijalni integritet Srbije.
„Mi na sopstvenom primeru razumemo šta je gubitak teritorija. Podržavajući teritorijalni integritet Srbije, štitimo sopstvene nacionalne interese. Ukrajina poštuje i pridržava se normi međunarodnog prava. Decenijama smo dokazivali da je naša politika nepromenjena“, naveo je ukrajinski ambasador.

To je, isktakao je, bila i jedna od glavnih tema sastanka Volodimira Zelenskog i Aleksandra Vučića u Atini, prvog bilateralnog od početka rata u Ukrajini, koji je Tolkač ocenio kao „veoma pozitivan signal“.

„Zato se zalažemo za obnavljanje praktične saradnje kao između dugogodišnjih partnera. Nažalost, u političkom aspektu između naših zemalja još uvek ne postoji opšti pristup zločinima Ruske Federacije kao agresora na Ukrajinu, jer srpska strana izjavljuje da je u odnosima sa Ruskom Federacijom zasnovana na sopstvenim nacionalnim interesima. Srbija se nije pridružila sankcijama EU protiv Ruske Federacije. Nadamo se da će vremenom zvanični Beograd promeniti stav“, rekao je on.

Posebna pažnja na sastanku po Tolkačevim rečima bila je posvećena pitanju mogućeg učešća Srbije u posleratnoj obnovi Ukrajine, razmeni iskustava u vezi sa sprovođenjem evropskih integracionih procesa za što skoriji ulazak obe države u EU kao punopravne države članice.

„Dakle, hajde da radimo na čitavom nizu pitanja. Tim pre što nas spajaju vekovi zajedničke istorije“, naveo je ambasador Ukrajine u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari