Ambasador Velike Britanije na Kosovu: Razočaravajuće je što Kosovo i Srbija nisu postigli dogovor 1Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ/MARTIN DIVISEK

Ambasador Velike Britanije na Kosovu Nikolas Abot rekao je da je razočaravajuće što Kosovo i Srbija nisu postigli dogovor u vezi sa registarskim tablicama i dodao da trenutna situacija predstavlja rizik po bezbednost i život običnih ljudi.

„Sve strane treba da izbegavaju radnje koje bi mogle da eskaliraju tenzije ili predstavljaju bezbednosne pretnje. Neposredna potreba je da se postigne napredak u sporazumu o normalizaciji koji bi učinio nepotrebnim spor oko pitanja kao što su registarske tablice“, napisao je Abot na Facebook nalogu.

Kosovski premijer Aljbin (Albin) Kurti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić nisu uspeli da postignu dogovor 21. novembra u vezi sa registarskim oznakama KM (Kosovska Mitrovica).

Ovi znaci, koje izdaju vlasti Srbije, a koriste se samo u četiri opštine na severu Kosova u kojima živi većinsko srpsko stanovništvo, za zvaničnu Prištinu su nelegalni, piše RSE.

Evropski šef diplomatije Žozep Borel zatražio je od stranaka da ispune njegove zahteve, a to su da Kosovo odmah obustavi sledeću fazu odluke o registarskim tablicama, a da Srbija obustavi izdavanje registarskih tablica.

Ovaj predlog je predložen i Kurtiju i Vučiću na sastanku u Briselu, ali ga, kako je rekao Borelj, kosovski premijer Kurti nije prihvatio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari