Ambasadori Nemačke i Velike Britanije: Ne sudi se OVK već pojedincima 1foto EPA-EFE/JERRY LAMPEN

Ambasador Nemačke u Prištini Jern Rode ocenio je danas da se u Specijalnom sudu u Hagu ne sudi Oslobodilačkoj vojsci Kosova (OVK), već pojedincima iz OVK koji su optuženi za teške ratne zločine.

Rode je na Tviteru naveo da Specijalizovane komore Kosova imaju punu podršku Nemačke.

„Pravo na demonstracije je od suštinskog značaja u svakoj demokratiji, a jučerašnje demonstracije u Prištini su pokazale napredovanje građanskog društva na Kosovu. Ali želim da ponovim: Ne sudi se OVK, već pojedincima koji su optuženi za teške ratne i zločine protiv čovečnosti, nestanak lica i torturu. Pravda za žrtve je i dalje važna, nema nekažnjivosti za bilo koga“, naveo je ambasador.

Ambasador Velike Britanije u Prištini Nikolas Abot izjavio je da ni borba OVK ni, kako je rekao, borba Kosova za slobodu, nisu predmet suđenja i da im ne treba suditi.

On je na Fejsbuku napisao da Velika Britanija ostaje „posvećena postizanju pravde za sve žrtve ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti“.

„Velika Britanija kao deo NATO, stoji iza opravdane intervencije da se spreči humanitarna katastrofa i da svi Kosovari žive slobodni od represije“, naveo je ambasador.

U Specijalnom sudu u Hagu u ponedeljak je počeo sudski proces protiv bivših čelnika OVK Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija, optuženih za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari