Ambasadorka Nemačke: Saradnja sa Srbijom na izuzetnom nivou, Berlin je želi kao članicu EU 1Foto: BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC

Ambasadorka Nemačke u Beogradu Anke Konrad je danas, na sastanku sa predsednikom i članovima Odbora za spoljne poslove skupštine Srbije, ocenila da je saradnja dve zemlje na izuzetnom nivou, i da se, pored značajnih investicija, ogleda i kroz podršku Nemačke malim i srednjim preduzećima i sektor dobrog upravljanja.

„Sve to što zajedno radimo doprinosi i približavanju Srbije Evropskoj uniji“ rekla je Konrad, dodavši da Nemačka želi da Srbija bude deo EU i to kao punopravna članica, a ne kao članica drugog reda, navodi se u saopštenju skupštine.

Konrad je istakla da nije došlo do izmene zahteva Srbiji za priključenje, ali i naglasila da se i sama EU razvila i da postoje novi propisi.

Ambasadorka se osvrnula i na trenutnu situaciju na Kosovu i Metohiji , posebno na položaj srpskog naroda na tom delu srpske teritorije.

„Vidimo provokacije bez povoda, sve to stvara nove prilike za incidente. Mi želimo da se krene putem normalizacije. Moraju biti formirane zajednice srpskih opština za ljude koji žive na severu Kosova, kako bi imali normalan život i ne smemo zaboraviti da tamo žive i pripadnici druguh nacionalnosti, želimo normalizaciju život za sve“, naglasila je ambasadorka Nemačke.

Predsednik Odbora Borko Stevfanović rekao je da Srbija i Nemačka imaju izuzetnu saradnju, pre svega posmatrano kroz prizmu visokog stepena nemačkih investicija u našoj zemlji i da postoji prostor za unapređenje bilateralne saradnje, posebno u segmentu međuparlamentarne diplomatije.

Stefanović je rekao da, iako Srbija i Nemačka nemaju isti stav po pitanju statusa Kosova i Metohije, veruje da imaju zajedničku želju da se postojeći problem reši na način koji neće izazvati dublje podele i, kako je naglasio, kontinuiranu „zaglavljenost“ Balkana na evropskom putu.

Stefanović je istakao da sa najvećim ocenama treba oceniti inicijativu Berlinski proces, koja je u velikoj meri doprinela podizanju standarda i pripremljenosti Srbije za buduće članstvo u EU.

„Potrebne su nam nedvosmislene poruke iz Evrope o budućem ulasku celog regiona u Evropsku uniju i ohrabreni smo kada takve poruke čujemo, a na nama je da uradimo naš domaći zadatak. S druge strane, mislim da je jasno da su se, u senci užasne tragedije u Ukrajijni, geopolitičke prilike drastično promenile i da ovaj region prosto ne može biti ostavljen van evropskih integracija“, rekao je Stefanović.

Njegov lični stav je, kako se u saopštenju navodi, da u narodnoj skupštini ne postoji puna saglasnost po pitanju evro integracija, i da smatra da ih vlada ni ne želi, jer neće da se odrekne kontrole medija, korupcije niti da uradi bilo šta protiv, kako ističe, spirale nasilja u Srbiji.

Zato su, rekao je Stefanović, izbori neophodni kako bi se sve to promenilo, a Srbija postala sigurno mesto za život i država u EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari