Američka ambasada: SAD poziva vladu Kosova da produži rok za primenu zamene tablica 1Vlada Kosova Foto: EPA-EFE/PETRIT PRENAJ

SAD, zajedno sa svojim međunarodnim partnerima, pozvala je vladu Kosova da produži rok za primenu zamene tablica, prenela je danas preko svog Tviter naloga američka ambasada u Beogradu.

U priloženom saopštenju portparola Stejt deparetmenta Neda Prajsa navodi se da Kosovo ima pravo da primeni režim sa tablicama prema Briselskom sporazumu, ali se naglašava da je produženje roka te primene u interesu ostvarenja napretka u dijalogu o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije pod pokroviteljstvom EU.

„SAD su razočarane i zabrinute da je vlada Kosova odbila molbe svojih međunarodnih partnera da to uradi“, navodi se u saopštenju.

Pozivaju se Kosovo i Srbija da hitno i fleksibilno rade na tome da stignu do „sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa, usmerenog na uzajamnom priznanju“.

Ukazuje se da je važno da obe strane smanje zapaljivu retoriku i preduzmu konkretne mere da pokažu svoju posvećenost konstruktivnoj saradnji da bi se osigurala stabilna i prosperitetna budućnost regiona.

U saopštenju nema osvrta na današnju odluku kosovske vlade da počne sa primenom preregistracije tablica fazno, tako da se praktično do 21. aprila iduće godine pomera rok za isključivu upotrebu tablica za oznakama RKS. Međunarodna zajednica je tražila da se taj rok, koji ističe 31. oktobra, produži za deset meseci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari