Američki ambasador na Kosovu: Kurtijev zahtev "malo ometa proces", umesto da se krene sa primenom dogovorenog 1Foto: Ambasada SAD, zvanična fotografija

Američki ambasador na Kosovu Džefri Hovenijer rekao je da je za SAD rešeno pitanje da li su Briselski sporazum iz februara, aneks iz Ohrida i preliminarni sporazumi između Srbije i Kosova obavezujući.

Govoreći o zahtevu kosovskog premijera Aljbina Kurtija da Srbija potpiše sporazum, Hovenijer je u intervjuu za Atlantski savet rekao da razume želju da ima više sigurnosti da će Beograd ispuniti svoje obaveze, ali da je zvanični stav Vašingtona da je Srbija prihvatila obaveze, kao i Kosovo.

Kako prenosi Kosovo onlajn, Hovenijer je ocenio da Kurtijev zahtev „malo ometa proces“, umesto da se krene sa primenom dogovorenog.

On je naglasio da stav SAD dele i nemački kancelar Olaf Šolc, predsednik Francuske Emanuel Makron i premijerka Italije Đorđa Meloni, s tim što su oni, kako kaže, nakon sastanka u Briselu iskoristili drugi termin – „ne treba da se zaglavimo u formalnostima“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari