Hovenijer: Insistiramo na hitnom formiranju Zajednice srpskih opština, koja nema izvršnu vlast 1Foto: Ambasada SAD, zvanična fotografija

Američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer izjavio je da međunarodna zajednica insistira na „hitnom formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom“, istakavši da su nacrt za osnivanje te organizacije pregledale EU i SAD i da je pripremljen tako da bude u potpunosti u skladu sa kosovskim Ustavom.

Džefri Hovenijer je poručio da sve preuzete obaveze moraju biti sprovedene.

„Postoji hitnost, postoji želja da se vidi da se ide napred. To je sada deo naših razgovora sa vladom. Nema razloga da vlada Kosova ne nastavi sa ovim nacrtom statuta. Premijer je izrazio spremnost da ga u celini prihvati. Radimo na tome da to postane element naše šire strategije. Nije samo Udruženje, niti može biti. Sve obaveze koje su Kosovo i Srbija preuzeli Osnovnim sporazumom i aneksom implementacije u Ohridu moraju biti sprovedene. Želimo ovo da vidimo“, rekao je Hovenijer medijima u Prištini.

Naglasio je da nema razloga da vlada u Prištini ne krene dalje sa ovim nacrtom statuta.

„SAD snažno veruju da Zajednica opština sa srpskom većinom treba da bude u skladu sa važećim ustavom Kosova, da se formira na osnovu odluke Ustavnog suda i da ne bude novi sloj vlasti, niti da ima izvršnu vlast“, naveo je Hovenijer.

Istakao je da ne vidi kako na severu može da postoji autonomija u trenutnim okolnostima.

„Nemate je. Čvrsto verujem da ovaj nacrt statuta koji je predstavljen vladi Kosova ispunjava ove kriterijume. Kao što ste rekli, odgovornost je na Ustavnom sudu da o tome odluči. U nacrtu statuta postoji član koji pre stupanja na snagu treba da razmotri Ustavni sud. Nema razloga za brigu“, podvukao je Hovenijer.

Najavio je objavljivanje sadržaja nacrta statuta ZSO kada bude dogovoren između strana.

„Bez obzira na to da li se radi o dogovorima u dijalogu, da li se radilo o Rambujeu, o pregovorima Ahtisarija ili drugim stvarima. Postoji vreme kada se stvari objavljuju i kada je potrebna poverljivost. U odgovarajućem trenutku javnost će imati priliku da oceni nacrt statuta. To vreme će odrediti kombinacija pogodna za vlade i Miroslava Lajčaka“, zaključio je američki ambasador.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari