Biljana Đorđević (ZLF) odgovara Ani Brnabić: Tačka je stavljena tako što je konstatovano da je krađe izbora bilo 1foto FoNet Milica Vučković

ODIHR je izašao iz svog diplomatskog rečnika u izveštaju o izborima u Srbiji, u njemu je konstatovano da je krađe izbora bilo, a iako se ne navodi šta će se destiti ako se njihove preporuke ne sprovedu, izveštaj ima upotrebnu vrednost, ocenile su sagovornice N1 Sofija Mandić i Biljana Đorđević.

Ocenjujući kako je premijerka Srbije u tehničkom mandatu Ana Brnabić komentarisala izveštaj ODIHR-a, rekavši da on „stavlja tačku na sve laži o krađi izbora„, Sofija Mandić, pravnica i članica Gradske izborne komisije (GIK), kaže da bi bilo sumnjivo da je u mesec dana dva puta rečeno kako to neko sa strane mrzi Srbiju i radi protiv nje, kako su predstavnici vlasti ranije kazali za rezoluciju Evropskog parlamenta.

„Bilo bi sumnjivo da se taj argument ponovo povuče… Čini mi se da se vlast nadala da će preliminarni rezultati koji su stigli 18. decembra biti ublaženi sada, a ovaj izveštaj je samo elaborirao sve ono što su već rekli. Reakciju kakvu smo od premijerke videli, oni su spremali za taj ublaženi izveštaj“, mišljenja je Mandić.

Ana Brnabić postupa iz pozicije okrivljenog, ocenila je ona.

„Ona se brani i brani svoju vladu, MUP i Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave. Opozicija bi bila ošetećeni, a mi u izbornim komisijama nekakvi svedoci. Ne možemo onom ko je okrivljen za upornu i sistematsku zloupotrebu institucija i medija verovati da može objektivno da tumači ove izveštaje“, rekla je Mandić.

Biljana Đorđević, kopredsednica Zeleno-levog fronta, stranke članice koalicije Srbije protiv nasilja, dodaje da ako se predstavnici vlasti brane, imaju opciju da kažu „mi smo krivi i prihvatićemo kaznu u interesu društva“.

„Vlast je slala različite političke poruke različitiim institucijama. S jedne strane je EU, jer postoji jedna konstanta antievropska propaganda unutar Srbije. U tom smislu je bila degradacija da je Evropski parlament nevažan, ali su sa druge strane rekli da će odmah prihvatiti preporuke ODIHR-a, kao da su prethodne prihvatili. Kao neko ko se profesionalno bavi tumačenjem tekstova, ovo tumačenje je sramotno. Predsednica vlade u tehničkom mandatu potpuno je izokrenula stvari kada je rekla kako je predsednik dominirao jer ga je opozicija pominjala. Sigurno smo ga pominjali u ‘silnim minutima’ koje smo proveli na RTS-u, Pinku, Hepiju i drugim televizijama sa nacionalnom frekvencijom“, rekla je Đorđević.

„Iskorak iz diplomatskog jezika“

Premijerka je u jednom trenu kazala da „nema potrebe da se izveštaj čita“, podsetila je Mandić.

„Ona ne želi da to neko pročita i da uporedi sa svim onim što je ona rekla“, kazala je Mandić.

Izveštaj je naveo brojne neregularnosti i dao preporuke, ali ne i kada da se sprovedu ili šta će se desiti ako ne budu sprovedene, ali Mandić smatra da on ima upotrebnu vrednost.

ODIHR se bavi parlamentarnim izborima, dok lokalni izbori nisu u njihovom mandatu, podsetila je Đorđević.

„Izveštaj je stavio tačku na ovo pitanje tako što je konstatovano da je krađe izbora bilo… Videćemo da li će sutra biti odabira predsednika Skupštine grada Beograda, i u ovom narednom periodu koji dolazi kako će se obezbediti upravo ta priprema za nove izbore za preostle lokalne samouprave. Za mene jeste najvažnija ova preporuka za revizijom biračkog spiska, ali u koju će biti uključene i druge institucije parlamentarne demokratije. To toliko govori o nepoverenju u institucije“, navela je Đorđević i dodala da će opozicija sa svojim rešenjima za izlazak iz političke krize izaći sledeće nedelje.

Mandić dodaje da čujemo često da ne može nikakva međunarodna istraga, jer naše institucije treba da se bave ovim pitanjem.

„U ovom izveštaju vidimo jasno konstataciju da su apsolutno nedelotvorni bili pravni mehanizmi za zaštitu. Da nije bilo adekvatne sudske zaštite, da su sudovi odlučivali na nejavnim sednicama“, rekla je ona.

Na pitanje ko treba da pomogne ili kontroliše da li se ove preporuke implementiraju i zašto se spominje specijalna obuka, Mandić odgovara da je to jedna vrsta ljubazne ponude zemljama koje se nalaze u situaciji kao što je Srbija, a koje suštinski tu pomoć odbijaju.

„To je ponuda ‘ako vi ipak odlučite da vam mi pomognemo, mi smo tu’. Na zemlji je koja prima taj izveštaj da kaže da joj treba pomoć i da je prihvati. Mi imamo ruku koja će da nam pruži pomoć, ali mi smo rešili da se davimo i ne uhvatimo je“, kazala je Mandić.

„Isti datum za sve izbore“

Nema razloga da se priča o datumima za eventualne nove beogradske izbore, te da jedan datum mora biti za sve lokalne izbore, uključujući i one redovne, istakla je Đorđević.

„Ako to bude neki letnji termin, ima vremena da se ispune zahtevi koje mi tražimo, koji su kratkoročni i koji će povratiti poverenje građana u izborni proces“, zaključila je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari