Ana Brnabić na Svetskom samitu vlada u Dubaiju: Treba razviti veštačku inteligenciju na pravi način 1foto FoNet Milica Vučković

Premijerka Srbije Ana Brnabić danas prisustvuje Svetskom samitu vlada u Dubaiju, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima gde se između ostalih sastala sa sa ministrom za veštačku inteligenciju Ujedinjenih Arapskih Emirata Omarom Sultanom el Olamom.

Na margini skupa premijerka Ana Brnabić sastala se sa više zvaničnika, a imaće i izlaganje na otvaranju na panelu „Budućnost mobilnosti“.

Premijerka je na svom Instagram profilu napisala da je posetu Emiratima počela ponovnim sastankom sa ministrom za veštačku inteligenciju Ujedinjenih Arapskih Emirata, sa kojim je razgovarala o važnoj temi u kojoj, kako je napisala, vidi budući uspeh Srbije – o veštačkoj inteligenciji.

„Saradnja Srbije i Emirata već je uspostavljena kada smo u maju 2022. godine potpisali Memorandum o razumevanju i o sradnji u oblasti digitalizacije koji sadrži i oblast veštačke inteligencije“, napisala je ona na Instagramu uz priloženu sliku susreta.

Ona je dodala da sutra Srbija potpisuje Memorandum o razumevanju o saradnji u oblasti veštačke inteligencije sa „Large Language Model (LLM) Falcon“.

Kako je navela, LLM omogućava tretiranje velikih skupova podataka i razvoj alata kao što je Chat GPT, i ta saradnja omogućiće da srpski Institut za veštačku inteligenciju, kao i ostali istraživači u zemlji, koriste Falkon rešenja, a da i Srbija doda korpuse podataka za srpski jezik.

„Sve ovo doprineće razmeni iskustava koja će nam pomoći da razvijemo i upotrebimo veštačku inteligenciju u Srbiji na pravi i uspešan način“, rekla je ministarka.

Ministarka se na margini skupa srela sa ministrom Emirata za toleranciju i koegzistenciju šeikom Nahjanom bin Mubarakom Al Nahjanom, razgovarala je sa osnivačem Svetskog ekonomskog foruma Klausom Švabom i sastala se sa premijerom Egipta Mustafom Kemalom Madbulijem.

Govoreći o susretu sa premijerom Egipta, Brnabić je podsetila da su Srbija i Egipat prošle godine obeležili 115 godina od uspostavljanja dipomatskih odnosa koje, kako je rekla, karakteriše tradiconalno i iskreno priajteljstvo dve države i naroda i dodala da Srbija ostaje posvećena daljem jačanju ekonomske saradnje sa prijateljskim Egiptom.

Posebno je važna, dodala je, zajednička deklaracija o strateškom partnerstvu koja je potpisana prilikom istorijske posete egipatskog predsednika Abdela Fataha El Sisija Srbiji, a tada je i doneta odluka o počinjanju pregovora o Sporazumu o slobodnoj trgovini, za koji se Srbija nada da će što skorije biti zaključen i potpisan tokom neke od poseta na najvišem nivou.

Ideja samita, čija tema je „Oblikovanje budućih vlada“, je da se okupe predstavnici vlada, međunarodnih organizacija, lideri iz državnog sektora, kao i privatnog sektora iz celog sveta, da se uključe u međunarodnu saradnju i omoguće identifikovanje inovativnih rešenja za buduće izazove, a ideja je i osnaživanje budućih vlada.

Sa premijerkom na samitu učestvuju i ministarka pravde Maja Popović i ministar informisanja i komunikacija Mihailo Jovanović.

Brnabić će tokom dvodnevnog boravka u Dubaiju na Svetskom samitu vlada sutra imati uvodno obraćanje na otvaranju Foruma „Vladine usluge“ (Government Services).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari