Ana Brnabić je propustila sve vozove i toliko sjajnih prilika da da ostavku: Sagovornici Danasa o protivljenju premijerke međunarodnoj istrazi izbora 1 EPA-EFE/Olivier Matthys

Izjava Ane Brnabić da bi dala ostavku istog trenutka kada bi joj neko zatražio međunarodnu istragu decembarskih izbora u Srbiji, samo je jedna od niza izražajnijih tvrdnji premijerke poslednjih dana, u odnosu na rezoluciju Evropskog parlamenta o krađi izbora, oslonjenih na osudu predstavnika opozicije – da su strani izdajnici.

Predstavnici Srpske napredne stranke i predsedsednik Srbije, Aleksandar Vučić, jasno određeni u Rezoluciji Evropskog parlamenta kao organizatori i sprovoditelji drastične izborne prevare, osuli su niz uvreda na račun opozicije da su kontaktima sa evropskim poslanicima i zahtevima da se ova evropska institucija pozabavi izbornim neregularnostima, ugrozili suverenitet Srbije.

Premijerka Srbije je, iako joj ističe premijerski mandat, s obzirom na to da teku rokovi za formiranje nove vlade, izjavila da bi dala smesta ostavku ako bi bila sprovedena međunarodna istraga izbora, što je zapravo i suština tek usvojene Rezolucije EP.

– Zakasnila je Ana Brnabić. Propustila je sve vozove. Toliko je sjajnih prilika bilo da da ostavku i nije iskoristila ni jednu – kaže za Danas Zdravko Ponoš, lider pokreta “SRCE”.

Ali je lepo od nje što smatra da bi to trebalo da se uradi, dodaje.

Ana Brnabić je propustila sve vozove i toliko sjajnih prilika da da ostavku: Sagovornici Danasa o protivljenju premijerke međunarodnoj istrazi izbora 2
foto FoNet Milica Vučković

– Međunarodna istraga o krađi izbora jeste razlog da svi oni koji su bili uključeni u organizaciju i sprovođenje izborne krađe treba da snose odgovornost. Krivičnu, podrazumeva se, a moralnu oni koji imaju zrno morala. Ostavka im je neotuđivo pravo. Bilo bi lepo da poslušaju njen savet – ističe Ponoš.

Što se tiče krivičnih sankcija, dodaje, svakako ne bi bilo u redu da se kola polome, naprimer, samo na šefovima policijskih stanica u kojima se manipulisalo sa prebivalištima.

– Ali i od njih zavisi. Ko s đavolom tikve sadi, o glavu mu se razbiju – zaključuje sagovornik Danasa.

Ana Brnabić želi da uveri birače SNS da je sve u redu

Prema rečima Dejana Bursaća, istraživača Instituta za filozofiju i društvenu teoriju, izjava Ane Brnabić trebalo bi da bude shvaćena u kontekstu toga da se premijerka obraća domaćem javnom mnjenju.

– Preciznije rečeno – glasačima koji podržavaju Srpsku naprednu stranku. Ona na taj način želi da uveri birače SNS da je sve u redu, kao i da odbaci tvrdnje o izbornim mahinacijama, eventualnim međunarodnim posledicama – kaže Dejan Bursać.

Da ih prikaže kao nešto što je u suštini nebitno, objašnjava dalje – marginalno i da u skladu sa tim prikaže opoziciju kao da pokušava da izazove štetu Srbiji.

 

– Na čemu se trudi da poentira. U tome vidim razmeđe između dve poruke, odnosno strategije SNS. S jedne strane, oni pokušavaju da ovo što je opozicija lobirala u Strazburu i bila prisutna na glasanju da predstave kao nekakvu veliku izdaju Srbije, borbu protiv suvereniteta, sa mogućim međunarodnim posledicama – napominje sagovornik Danasa.

A, sa druge strane, ističe, pokušavaju da minimiziraju značaj te rezolucije.

– Videćemo koliko će im biti uspešna ta strategija, budući da su te dve poruke delimično međusobno kontradiktorne – zaključuje sagovrnik Danasa.

I lider Stranke slobode i pravde, Dragan Đilas, reagovao je na društvenoj mreži X na najavu ostavke Ane Brnabić ukoliko dođe do međunarodne istrage decembarskih izbora.

– Kad god pomislim da je nemoguće izgovoriti nešto odvratnije ili gluplje od onoga što je Ana Brnabić izgovorila – ona me demantuje. Ona zaista ne razume da je zahtev podnet i da nema na šta da podnese ostavku jer mandat vlade prestaje prestankom mandata narodne skupštine koja ju je izabrala. Poražavajuće – rekao je Đilas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari