Ana Brnabić o Evroprajdu: Ono što je bilo zabranjeno, to nije ni održano 1Foto: Printscreen/Youtube/ Tanjug News Agency official

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić obratila se javnosti na vanrednoj konferenciji za novinare prilikom koje je naglasila da je na ulicama Beograda tokom šetnje Prajd bilo oko 5.200 policajaca, i da je sve prošlo dobro, bez velikih incidenata i bez povređenih.

„Polako privodimo kraju ovu tešku i izazovnu nedelju, želim večeras da izrazim ličnu zahvalnost i zahvalnost Vlade Republike Srbije stanovnicima jer su pokazali razumevanje i brigu prema državi“, započela je obraćanje predsednica Vlade.

Istakla je da je najveći broj građana poslušao preporuke za mir i stabilnost, i zahvaljujući njima imali smo dan koji je protekao bez većih incidenata, na šta je, kako kaže, ponosna.

„Posebnu zahvalnost dugujemo bezbednosnim službama jer su oni ti koji su obezbedili da Beograd danas bude siguran grad, i da suzbije incidente koje smo imali“, rekla je Brnabić.

Ona se osvrnula i na veliki broj snaga policije koje su izašle na teren kako bi pružile zaštitu građanima i učesnicima šetnje.

„Danas je bilo organizovano oko 5.200 pripadnika MUP-a na ulicama Beograda. Imali smo manji broj incidenata, na Slaviji i sukob sa određenim grupacijama u Karađorđevom parku. Pripadnici MUP-a su obezbedili da se ovi incidenti ne šire dalje“, objasnila je predsednica Vlade.

Takođe je kazala da su uhapšena 64 izgrednika, a lakše povređeno 10 policajaca.

Ona  je dodala, da uprkos izazovima, u Beogradu se održalo više od 130 različitih događaja, bez velikih incidenata, ističući da je to lepa slika građana, ali i bezbednosnih službi.

„To je za mene slika Beograda i Srbije. Pokazali smo da smo ozbiljna država, koja drži reč, veruje i poštuje svoje institucije, ali i prava svih građana. Sve što se dešavalo uradili smo na najbolji način, sada se okrećemo bitnijim i većim stvarima, kako pripremama za zimu, tako i međunarodnim odnosima“, rekla je Brnabić i najavila svoj odlazak u London u nedelju.

Naglasila je i da tema Evroprajda nije trebala da bude meta sporova i tačka razdvajanja u našem narodu, ali da smo ipak ostali jedinstveni i da smo pokazali solidarnost.

Takođe je dodala da nema informacija da je bilo ko danas povređen, te da nije održano ono što je bilo zabranjeno.

Na pitanje zašto nije prisustvovala Paradi, rekla je da je mislila da je njeno mesto, u tom trenutku, negde drugde.

Srbija je otvoreno, tolerantno društvo i država u kojoj su svi dobrodošli, izjavila je danas premijerka Srbije Ana Brnabić ranije danas, i istakla da su i ona i koordinator Evroprajda Goran Miletić znali da neće biti lako kada se jedno društvo prolazi kroz radikalne promene, „promene na bolje“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari