Ana Brnabić o krizi na KiM: Atmosfera je ozbiljna, pred nama su teški dani 1foto FoNet/Vlada Srbije Slobodan Miljević

Atmosfera je krajnje ozbiljna, pred nama su jako teški dani, rekla je za Novo vikend jutro na televiziji Pink premijerka Srbije Ana Brnabić.

Atmosfera je krajnje ozbiljna, pred nama su jako teški dani, rekla je za Novo vikend jutro Jovane Jeremić premijerka Srbije Ana Brnabić.

– Predsednik Vučić je nekoliko puta rekao i znali smo da će to tako biti i nikada ništa nismo krili od naših građana i našeg naroda. Najvažnije je da kažem da nikada ništa nećemo kriti. Politika predsednika Vučića jeste da potpuno otvoreno i transparentno razgovaramo sa našim narodom i da kažemo kakva je situacija i šta je na stolu – rekla je Brnabić.

Kako kaže, Vučić je uvek bio u potpunosti otvoren i da je sam rekao da će razgovarati sa Vladom, sa svim strankama i da će o svemu obavestiti kako političke predstavnike tako i narod.

– Ništa se ne krije i ništa se neće odlučiti bez naših građana – rekla je Brnabić.

Brnabić je rekla da ljudi krenu od sebe i toga kako su oni radili i šta su pokušavali da urade, dodaje da o tome ima mnogo dokaza.

– Neverovatno je bilo gledati kada su izašle depeše Vikiliksa i svi tajni dokumenti šta je prethodna vlast radila. Oni definitivno kreću od sebe, da se nešto radi tajno i da se tajno pregovara. To u Srbiji ne postoji od 2013. godine, od kada je na vlasti SNS. Sve se radi transparentno i narod je uvek informisan o tome – rekla je premijerka.

Brnabić je rekla da je Vučić još direktniji kada priča ambasadorima o tome kako neke stvari nisu fer i nisu korektne prema Srbiji, čak i kako ne poštuju principe međunarodnog prava.

– U jednom od svojih nastupa, predsednik je upotrebio reč da moramo da „meandriramo“ između tih izazova, ali da u tom postupku mi uvek držimo isti pravac. Vodimo politiku koja ima jasan cilj, a to je čuvanje svojih državnih i nacionalnih interesa. Takođe, da štitimo svoju želju da sami donosimo odluke o našoj unutrašnjoj i spoljnoj politici, da ona nije nametnuta sa strane, od strane ambasadora ili bilo kojih velikih sila – rekla je Brnabić i dodaje da Srbija ima svoju politiku, svoj put i da štiti nacionalne interese.

Kako kaže, vremena od Drugog svetskog rata do sada nisu bila teža, dodaje da su pritisci sve teži i veći. Ističe da je cilj da se nastavi put donošenja odluka nas samih o nama samima, ali i nastavak podizanja životnog standarda naših građana.

– Mnogo smo uradili da se Srbija podigne poslednjih godina, da sa začelja postane lider i da se u mnogim stvarima takmiči sa državama članicama EU. Mi taj položaj ne smemo da ugrozimo, ali sa druge strane ne smemo da ugrozimo naše nacionalne interese – rekla je Brnabić.

Dodaje da je ono što govore opozicija i pojedini mediji sramota, kako kaže, to su pokušaji da se dobiju politički poeni na račun sopstvene zemlje. Kako kaže, jedini način i uvek prisutan je udar na predsednika Vučića i napadi na njega.

– Pre izbora su pričali da nikada ne bi uveli sankcije Rusiji, a da je Vučić taj, za koga imaju saznanja da će to uraditi ako pobedi. Međutim, samo dan posle izbora, oni su promenili mišljenje i izneli da je to što Vučić ne uvodi sankcije pogubno po naš narod. To se sve oblikuje kako bi se nanela šteta Aleksandru Vučiću, a čineći to, nanose direktno štetu i interesima našeg naroda – rekla je Brnabić.

Kako kaže, slična je situacija bila dugo i sa Kosovom i Metohijom.

– Pričali su narodu da se navodno bore za naš integritet i suverenitet, da je za njih Kosovo neodvojivi deo Srbije, a sa zapadnim ambasadorima su radili sve kako bi obezbedili potpuni legitimitet za jednostrano proglašenje nezavisnosti i nisu učinili ništa da se to promeni – rekla je Brnabić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari