Ana Brnabić za ponedeljak zakazala sednicu parlamenta o izmenama Zakona o lokalnim izborima 1foto: S.S./ATAImages

Ana Brnabić, predsednica Skupštine Srbije za ponedeljak u 11 sati zakazala je sednicu parlamenta na kojoj će se raspravljati o izmenama i dopunama Zakona o lokalnim izborima.

Ona je na konferenciji za novinare rekla da će prethodno održati Kolegijum Narodne skupštine u 9 časova za sve poslaničke grupe, kako bi se dogovorili o toku sednice i načinu rada.

„Ono što mi je drago jeste da je više od dve trećine poslanika podržalo predlog izmena i dopune Zakona o lokalnim izborima. Odnosno ukupno 184 poslanika su predlagači izmena i dopuna zakona“, rekla je Brnabić i dodala da su podršku dali svi poslanici vladajuće koalicije, Narodni pokret Srbije, Novo lice Srbije, Zeleno-levi front, Ekološki ustanak, samostalni poslanici Pokret slobonih građana, kao i partija Šaipa Kamberija.

Brnabićeva je najavila da će biti nastavljen rad oko formiranja radnih tela za reviziju biračkog spiska i za ubrzanje primene preporuke ODIHR-a. Najavila je i da će sledeće nedelje organizovati sastanak sa medijima, ali da niko ne može da utiče na uređivačku politiku.

„Koliko će od svega toga moći da se primeni do 2. juna ne znam, ali daću sve od sebe da se primeni sve što je moguće“, rekla je Brnabić, najavljujući nastavak razgovora sa opozicijom.

Ona se zahvalila svima koji su podržali sazivanje sednice o izmeni zakona o lokalnim izborima, jer su, kako je rekla pokazali građanima ozbiljnost i odgovornost da može da se razgovara i da se nađe kopromis.

Izrazila je i nadu da će Parlament nastaviti da funkcioniše na taj način i ocenila da bi to bila pozitivna promena koju bi svi građani podržali i koja bi doprinela sveukopnom smanjenju tenzija i podela u društvu, koje Srbiji u ovom trenutku ne trebaju.

„Srbija se suočava sa ozbiljnim pritiscima, sa ozbiljnim izazovima i treba zajedno da radimo i da napravimo jedinstvenu branu pritiscima i izazovima. Ovo nam, na kraju krajeva, to i omogućava, kao i vreme da se bavimo ozbiljnijim pitanjima“, rekla je Brnabić i dodala da nam podele ne trebaju, već zajednička brana protiv pritisaka.

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je odluka dela opozicije o bojkotu izbora neodgovorna i da to pokazuje njihovu vrhunsku neozbiljnost.

Odgovarajući na pitanje da li bojkot opozicije znači i nameru nekih drugih organizacija, pre svega stranih, da se izazovu politički sukobi i nestabilnost u Srbiji i kome to u ovom trenutku najviše odgovara, Brnabić je kazala da nema mišljenje o tome i da je to ne zanima, a da je odluka o bojkotu neodgovorna.

„Ja mislim da to pokazuje vrhunsku neozbiljnost. Pričali smo 17 dana, to je bio predlog na stolu. Dali su nam čak i rok do 18. aprila i taj rok smo ispoštovali. Ako žele da bojkotuju, neka bojkotuju. Ne bih se dalje bavila time. Neka objasne svojim pristalicama zbog čega im je to takva odluka. A opet, ja sam gotovo sigurna da će oni promeniti svoje mišljenje. To je na kraju krajeva i moja preporuka“, rekla je Brnabić.

Ona je dodala da je to u skladu sa demokratskim normama i standardima, da se učestvujete na izborima i još jednom je zamolila taj deo opozicije da prihvate njenu preporuku.

„Što se tiče unutrašnje destabilizacije, čini mi se da smo našli način polako da smirimo strasti. Meni je važno da nemamo tu unutrašnju destabilizaciju. Da li ima aktera koji žele to da nametnu? Apsolutno. Žao mi je što se to vidi i po nekim poslaničkim grupama koje nisu želele da učestvuju u razgovoru i dijalogu“, rekla je Brnabić.

Dodala je da će se vlast boriti protiv destabilizacije, ali političkim sredstvima i normalnim razgovorom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari