Analitičar iz Hrvatske: Slaba levica i u Srbiji i u Mađarskoj, pa pobeđuju Vučić i Orban 1Branko Caratan Foto: HRT

Rezime izbora u Srbiji i Mađarskoj jeste da su dve dominantne figure Aleksandar Vučić i Viktor Orban premoćno pobedili i nastaviće da imaju golemu političku moć.

„On je koncentrisao vlast veoma jako u svojim rukama – prema tome, njegova je politička težina tu bila najveća i logično da je odabrao kampanju koja se vrtela oko njega. Mora se priznati da je srpski predsednik spretan političar i veoma je lukavo u kampanji koristio rat u Ukrajini, da bi se svojim biračima pokazao kao onaj koji garantuje sigurnost zemlje u novonastaloj političkoj situaciji u Europi“, kazao je politikolog profesor Branko Caratan za HTV komentarišući Vučićevu personalizovanu kampanju u kojoj je „iskakao iz paštete“.

Neka birališta u Srbiji nisu zatvorena na vreme pa će izborna komisija rezultate objaviti tek danas, dok istovremeno Vučić srpskom narodu praktički objavljuje kako je pobedio u prvom krugu.

„Izlazak je bio poprilično velik – to je logična posledica činjenice da je na prethodnim izborima opozicija bojkotovala izbore. Ovoga puta su opozicioni birači krenuli na birališta. Vučić je organizovao i svoje ljude da izađu u velikom broju, ali su i birači bili neposredno zainteresovani – rat u europskom prostoru ne može nijednu zemlju u Europi ostaviti ravnodušnom“, kaže Caratan i dodaje kako mu nije previše jasna Vučićeva izjava da je Srbija skrenula oštro udesno: „Iako, jasno je da je levica u Srbiji prilično slaba, našla se bez velike podrške birača.“

Predstavnik Hrvata u Srbiji Tomislav Žigmanov, po svemu sudeći, ušao je u Skupštinu. Često je znao govoriti o lošem tretmanu Hrvata u Srbiji – njegov novi položaj, smatra Caratan, ne može biti loš za položaj Hrvata: „To je jedan korak napred, da se i glas hrvatske manjine u Srbiji čuje. Naravno, u komparaciji s ustavnim položajem manjina u Hrvatskoj to je neusporedivo, ali je korak koji otvara mogućnost uticanja na donošenje odluka u Beogradu.“

Što se tiče hrvatskog odnosa sa Srbijom i Aleksandrom Vučićem, dodaje, predsednik Srbije moraće odlučiti hoće li stati na stranu Evropske unije ili, pak, Rusije.

„Imao je proklamiranu želju da Srbija uđe u Evropsku uniju, a s druge strane imao je političku i delom ekonomsku zavisnost od Rusijie Za vreme kampanje došao je niz upozorenja Vučiću da mora napraviti konačni izbor. Sada mu je odluka lakša, jer su izbori prošli – dobio je legitimaciju da upravlja Srbijom. Sada ćemo videti hoće li ipak krenuti prema EU ili će morati od toga potpuno odustati. Odluka puno ovisi i o tome kakav će biti ishod rata u Ukrajini i kakvo će biti mirovno rješenje za Ukrajinu, objašnjava Caratan.

Izbori u Mađarskoj

U Mađarskoj ujedinjena opozicija nije uspela ozbiljnije da konkurišeViktoru Orbanu, koji je dobio četvrti uzastopni premijerski mandat. Čini se kako mu mađarska javnost ne zamera ono što mu zamera Brisel.

Mađarska javnost respektuje što je on, zbog svojih veza s Moskvom, uspeo da obezbedi sigurnu nabavku energenata i, na neki način, stabilnost mađarske ekonomije. Tamo je levica takođe slaba, tako da se ‘utopila’ u ovu udruženu opoziciju koja nije bila u stanju postaviti program koji bi bio radikalno suprotan od pozicije Orbanovog političkog režima – tu je verovatno ključ činjenice da Orban ponovno pobeđuje“, kaže Caratan.

I Mađarska i Srbija su države koje su prema ruskoj agresiji na Ukrajinu bile relativno blagonaklone – kako će se to odraziti na njihove odnose s Briselom?

„Mislim da i u Mađarskoj poziciji puno toga zavisi od ishoda rata u Ukrajini i o tome kako će se Evropska unija prema svemu ponašati. Tu imamo nekoliko otvorenih pitanja – kakav će biti ishod rata, te kakav će biti ishod trgovine između EU i Rusije, pre svega mislim na energente i na sankcije. U tome svemu će Orban morati plivati“, odgovara Caratan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari