Analitičar Leon Hartvel: Izvori iz kosovske vlade trvde da su pitanje registarskih tablica rešili da ostave dva meseca 1Foto: Pixabay/Leonhard Niederwimmer

Saradnik analitičkog centra Ideje na Londonskoj školi ekonomije i vašingtonskog Centra za analizu evropske politike Leon Hartvel izjavio je Glasu Amerike da su mu izvori iz kosovske vlade preneli da su pitanje registarskih tablica rešili da ostave dva meseca, što stranama daje vremena da nastave razgovore i uvide mogu li naći rešenje.

On smatra da to daje vremena i građanima, ukoliko bude promena u vezi sa tablicama, da potrebnu dokumentaciju dovedu u red.

Američki stručnjak veruje da bi se u okviru rešavanja spora u vezi sa registarskim tablicama trebalo usredsrediti na razgovor o krupnijim pitanjima, poput normalizacije odnosa, što je i proklamovana svrha dijaloga kojim posreduje Evropska unija.

„Veće pitanje je, naravno, sveobuhvatni sporazum na čije se postizanje čeka duže od decenije. A, kada pregovori zapnu, što je očigledan slučaj u dijalogu Beograda i Prištine, potrebno je odmaći se od pregovaračkog stola i baviti se činjenicama na terenu“, poručio je Hartvel.

Dijalog traje duže od decenije i ne daje značajnije rezultate, podsetio je on i ocenio da je vreme SAD i Eu razmisle o načinima da „promene igru“.

Na pitanje šta bi EU i SAD trebalo da učine, on je odgovorio da bi trebalo tražiti alternativne načine za rešavanje pitanja koja izazivaju nestabilnost.

Kako prenosi Kosovo onlaj, Hartvel je, međutim, uveren da je još daleko „postizanje jednog velikog sveobuhvatnog sporazuma kojim bi bio rešen spor Kosova i Srbije“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari