Analitičar portala EWB: Žalbe predsednika neće “otkočiti” pregovore sa Unijom 1Aleksandar Ivković, izvor: lična arhiva

Predsednik Vučić je na panelu poslao poruku koju već neko vreme možemo da čujemo od predstavnika vlasti Srbije kada učestvuju na događajima ovog tipa, kaže za Danas Aleksandar Ivković, analitičar i autor portala European Western Balkans.

Naš sagovornik tako komentariše retoriku predsednika Srbije Aleksandra Vučića tokom panela održanog u okviru današnjeg Bledskog strateškog foruma.

Kako objašnjava Ivković:“Ta poruka se svodi na impliciranje da je EU nefer prema Srbiji zbog zastoja u procesu proširenja, ali da se Srbija neće žaliti, već će raditi na životnom standardu svog stanovništva.

– Uz to, takođe implicitno, Vučić poručuje „možemo i bez vas“, a u ovom slučaju se misli na inicijativu „Otvoreni Balkan“. Bugarski veto za Skoplje i Tiranu ide na ruku ovom narativu. Međutim, do sada nije bilo naznaka da će ova vrsta nastupa navesti EU da otkoči pregovore sa Srbijom i, čemu se Vučić nada, potpuno zanemari kriterijume demokratije i vladavine prava u korist geopolitike, precizira on.

Ivković ukazuje da je panel bio posvećen debati o budućnosti Evrope, “što nije politički relevantna tema za Vučića, jer je interesovanje javnosti u Srbiji za nju vrlo slabo”.

– Društvo u kome se našao, s druge strane, mu odgovara – lideri država EU prisutni na panelu su mahom predstavnici ili konzervativne ili populističke struje iz centralne i istočne Evrope. Oni odgovaraju Vučiću jer su daleko tolerantniji na korupciju i autoritarnost u Evropi, između ostalog i zato što su neki od njih i sami optuženi za jedno ili za drugo, a pojedini i za jedno i za drugo. Takođe su pobornici proširenja EU, što im u ovom trenutku donosi jeftine spoljnopolitičke poene na Zapadnom Balkanu – jeftine jer je proširenje na dugačkom štapu, pa ne moraju da ga posebno pravdaju u svojim državama, navodi sagovornik Danasa.

Ivković zaključuje:”Predsednik Srbije je ovde učvrstio saradnju sa njima, takođe je na marginama promovisao “Otvoreni Balkan“, tako da verujem da je učešćem na Bledskom strateškom forumu postigao šta je hteo””.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari