Analitičari: Kurti nema pravo da iznosi u javnost imena osumnjičenih za nemire na severu Kosova 1foto EPA-EFE/GEORGI LIČOVSKI

Poznavaoci političkih i bezbednosnih pitanja na Kosovu ocenili su da premijer Aljbin Kurti nema pravo da se meša u poslove pravosudnog sistema, a još manje da iznosi u javnost imena osoba osumnjičenih za nerede na severu Kosova poslednjih dana.

Povod za takve ocene je objavljivanje imena osoba za koje je Kurti na sednici Skupštine Kosova rekao da su „deo srpskih kriminalnih grupa na severu“.

Direktor Instituta za afirmaciju međunacionalnih odnosa Fatmir Šeholi rekao je za agenciju Ekonomiaonline.com da je objavljivanje imena „urađeno radi izbornog efekta“ i da je to posao direktora Policije Kosova.

„Prvo, nije posao premijera da izlazi i iznosi imena i prezimena jer je to stvar pravde u trenutku kada su svi dokazi i sva pitanja vezana za jedan slučaj. Naš posao je da obavestimo organe bezbednosti. Organi bezbednosti i organi pravde se time bave. Ovo je veoma osetljivo pitanje, ne izlazi se u javnost sa imenima ljudi“, kazao je Šeholi.

Prema njegovim rečima, organi pravosuđa, odnosno Tužilaštvo, trebalo bi da pozovu premijera Kosova i pitaju ga odakle mu podaci o imenima i prezimenima koje je izneo.

Šeholi je naveo i da predsednik Vlade „nije onaj koji dokazuje nečiju krivicu ili nevinost“.

Stručnjak za bezbednost Drizan Šalja smatra da je velika greška to što je operativni rad institucija zloupotrebljen na političkom nivou i da iznošenje imena otežava posao policiji da ih uhapsi.

„Mislim da je greška što se operativni rad bezbednosnih institucija koristi i zloupotrebljava na političkom nivou za stvaranje zabune u javnom mnjenju“ , rekao je Šalja.

Dodao je da je Specijalno tužilaštvo moralo da sasluša Kurtija zbog „curenja operativnih i poverljivih informacija“.

„Tužilac Specijalnog tužilaštva Kosova, glavni tužilac ili bilo ko čija su osnova i polje delovanja kriminalne grupe i organizovani kriminal, morao je da interveniše i sasluša premijera Kosova radi objavljivanja operativnih informacija i službenih, dakle poverljivih informacija, što će sada sprečiti nadležne organe da urade svoj posao i da te ljude privedu pravdi“, kazao je Šalja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari