Analitičari: Uz nedostatak volje Beograda i Prištine, i Brisel pokazao nemoć da se ostvare sporazumi 1Vlada Kosova Foto: EPA-EFE/PETRIT PRENAJ

Pored nedostatka političke volje Kosova i Srbije za sprovođenje sporazuma postignutog u dijalogu, analitičari smatraju da se i Brisel pokazao nemoćnim da pogura napred nivo ostvarivanja dogovorenog Briselsko-ohridskim sporazumom.

 

Pri nedostatku napretka u dijalogu, eksperti ne isključuju ni tenzije, pozivajući se na upozorenje Srba da bojkotuju izbore na severu Kosova.

Izvršni direktor Instituta za socijalne politike „Musine Kokalari“ Beljgzim Kamberi u izjavi za koha.net ocenjuje da postoje dva glavna razloga za nedostatak napretka u dijalogu.

„Glavna stvar je nedostatak političke volje Kosova i Srbije da sprovedu dogovor na koji su pristali, a sa druge strane nedostatak političke moći same EU i posrednika da realizuju i sprovedu sporazum koji su ocrtali. Ova dva elementa dovela su do neuspeha primene ovog sporazuma, koji je već talac mnogih aktuelnih struktura u Prištini i Beogradu, ali i struktura EU i SAD“, smatra on.

Po njegovoj oceni, najverovatnije treba sačekati da se održe izbori u EU i SAD, možda čak i na Kosovu, da se vidi da li postoji mogućnost da se dođe do primene sporazuma.

Politički analitičar Visar Zani navodi da za nesprovođenje Ohridskog sporazuma nisu krivi samo Kosovo i Srbija, već i izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak i sama EU.

„Oni su na neki način ‘facilitatori’ ovog procesa, a potom i garanti sprovođenje obaveza. Stranke se ubuduće moraju suočiti sa korektnim pritiskom sa ciljem da budu prinuđene da izvršavaju sve obaveze bez tolerisanja nijedne strane“, kazao je Zani.

Ocenio je da ne treba samo Kosovo da bude pod pritiskom i sankcijama, dok je „jezik prema Srbiji mekan“, jer, prema njegovim rečima, na srpskoj strani ima „eklatantnog kršenja Briselskog sporazuma i aneksa iz Ohrida“.

Kao argument za tu tvrdnju pomenuo je formiranje tima Srbije za lobiranje protiv članstva Kosova u Savetu Evrope „čime se krši i sporazum i ankes“.

„Na ovaj način, ako se tako nastavi, nećemo imati primenu sporazuma ni 2024. ili 2025. godine, jer strane samo preuzimaju obaveze, ali ih ne sprovode“, rekao je Zani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari