Analiza iz Ljubljane: Sporazum Crne Gore sa SPC – model za Kosovo 1foto (BETAPHOTO/Vlada Crne Gore/Rade Koprivica)

Ukoliko se izbori na severu Kosova održe 23. aprila, potrebno je uvesti moratorijum na prisustvo specijalnih albanskih jedinica Rosu, kao i osigurati stalno prisustvo pripadnika Euleksa na dva kontrolna punkta, jedan nakon prelaza Jarinje, i drugi kod Bistričkog mosta, na putu Mitrovica–Leposavić, navodi se u analizi Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES), sa sedištem u Ljubljani (Slovenija).

U tekstu ove nevladine organizacije koja redovno analizira događanja na Bliskom istoku i Balkanu, zaključuje se da kosovsko društvo mora istrajavati na traženju preko potrebnog društvenog konsenzusa i kompromisa, i predlaže se kao model sporazum koji je Crna Gora potpisala sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

Prenosimo u celini, taj deo analize:

Predlog Dritana Abazovića – kako se stvara inkulzivno društvo

„Da li su kosovski čelnici naučili lekciju iz nedavne posjete premijera Crne Gore Kosovu Dritana Abazovića (URA), etničkog Albanca, pripadnika manjinske zajednice, koji je na primjeru Crne Gore pokazao kako se postiže društveni konsenzus, kompromisi, stvara inkluzivno društvo i kako se uvažavaju i njeguju različitosti.

Abazović se tokom posjete Kosovu sastao sa svim ključnim političkim akterima i predstavnicima svih vjerskih i manjinskih zajednica.

Premijer Abazović je naveo da sporazum, kojeg je Crna Gora potpisala sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) može da bude model, koji Kosovo može da sprovede bez problema. Ne kaže da na isti način, ali i Kosovo može da ima taj sporazum sa pravoslavnom crkvom kao model – rekao je Abazović i naveo da „kada se narod opusti, to samo koristi“.

U glavama političara postoje barijere, koje se moraju dalje rušiti. Dvadeset godina pričamo o istim stvarima. Smatram, da garancije treba da dođu od međunarodnog faktora i da budu potpisane, rekao je crnogorski premijer.

Abazović je naveo i da će, ako se ne riješi pitanje sa Aleksandrom Vučićem (SNS), to dugo trajati.

Analiza iz Ljubljane: Sporazum Crne Gore sa SPC – model za Kosovo 2
Foto: Facebook/Vjosa Osmani

Bez obzira šta ja mislim, Vučić ima veliku političku stabilnost u Srbiji i ko god da dođe poslije njega biće veoma teško, za neka historijska pitanja u političkom smislu – rekao je on i dodao da čekanje ne odgovara ni jednoj strani.

Abazović je istakao, da je Crna Gora veoma zainteresovana za „sporazum između Kosova i Srbije, jer bi to bilo od pomoći i za region“. Ponovio je, da je Crna Gora spremna da posluži kao „logističko mjesto“ za susret poput onog u Ohridu.

„Briselski sporazum je dobra osnova za budućnost“, rekao je Abazović i dodao da, ako Crna Gora može da bude dio garancije za prevazilaženje problema, onda se to može učiniti.

Opravdanim se postavlja pitanje kada će ovakav politički diskurs, koji je okrenut budućnosti zauzeti čelnici Kosova, kada će premijer ili predsjednik Kosova biti pripadnik manjinske zajednice? Da li je na taj historijski iskorak spremno kosovsko rukovodstvo?“

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari