Anđelković : Vreme je da Srbija redefiiše odnose sa Crnom Gorom u duhu nacionalne odgovornosti 1Foto: BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ

“ Za pohvalu je što je zvanični Beograd dao šansu crnogorskom premijeru Dritanu Abazoviću da nešto učini u prilog poboljšanja međusobnih odnosa, iako je neshvatljivo da je bivši premijer Zdravko Krivokapić u startu imao loš tretman zvanične Srbije. Vreme je da se na takvo ponašanje i odnos stavi tačka i da se odnos prema Crnoj Gori redefiniše u duhu nacionalne odgovornosti”, kaže za Danas Dragomir Anđelković, politički analitičar, komentarišući prvu zvaničnu posetu crnogorskog premijera Beogradu.

Za Srbiju je, prema njegovim rečima bitno da reši pitanje statusa srpske zajednice u Crnoj Gori – koju je decenijama diskriminisao režim Mila Đukanovića, a i danas se suočava sa teškim balastom proizašlim iz toga – a ne ko je premijer te susedne zemlje. Napominje da svako ko pokaže spremnost da radi na implementaciji standarda koje je definisao Savet Evrope, a prema kojima svaka nacionalna zajednica u institucijama sistema treba da bude zastupljena proporcionalno svom udelu u stanovništvu zemlje, treba da bude pozitivno ocenjen od strane Beograda.

“U Crnoj Gori deklarisanih Srba ima oko 30 odsto, a među zaposlenim u državnim institucijama svega je oko 8 procenata Srba. Srpski jezik, iako prema rezultatima poslednjeg popisa stanovništva većinski, potpuno je marginalizovan. To važi i sa sveukupno srpsko nasleđe Crne Gore. Stoga, ključna pitanja od kojih zavise odnosi Srbije i Crne Gore, to su promena do sada negativnog statusa građana te države koji se i dalje ne odriču svog srpskog identiteta, te brzo održavanje poštenog popisa stanovništva”, ističe Anđelković.

Na pitanje da li susret Abazović- Vučić može da donese i rešenje jednog od spornih pitanja – izručenje bivšeg predsednika Srbije i Crne Gore, Svetozara Marovića, sagovonik Danasa kaže da to pitanje , spram drugih, značajnijih, ima sekundarni značaj.

“A što se tiče odnosa Beograda prema prethodnoj Krivokapićevoj vladi, koliko je za pohvalu što je ovdašnji establišment dao šansu Abazoviću da nešto učini u prilog poboljšanja međusobnih odnosa, neshvatljivo je što je prethodni premijer u startu imao loš tretman od strane zvanične Srbije. No, to je sada već prošlost. Oni koji vode Srbiju, nadam se, da će makar pokušati da u buduće svoje lično-partijske motive više ne stavljaju iznad onoga što je njihov osnovni zadatak u vezi sa Crnom Gorom, a to je zaštita interesa tamošnjeg srpskog naroda i Srpske pravoslavne crkve. Taj posao, koji je i ustavna obaveza vlasti u Beogradu s obzirom da je Srbija definisana kao matična država srpskog naroda gde god on živeo, do sada je trpeo”, ističe Anđelković.

A kako navodi takvo stanje je vladalo najpre zbog neshvatljivo bliskih veza u jednom periodu, sadašnjih vlasti sa Đukanovićem, a onda usled njihove međusobne žestoke konfrontacije.

“I konačno usled neprihvatanja Krivokapića od strane državnog vrha Srbije. Vreme je da se na takvo ponašanje i odnos stavi tačka i da se odnos prema Crnoj Gori redefiniše u duhu nacionalne odgovornosti. U tom svetlu se treba postaviti i prema poseti Abazovića Beogradu”, zaključuje Dragomir Anđelković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari