Krivokapić skromno dočekan u Beogradu, pozdravio ga Nedimović u farmerkama 1Foto: Instagram/ Zdravko Krivokapić

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić stigao je danas u prvu zvaničnu posetu Beogradu, ali uz „skroman“ doček bez medijske propraćenosti na aerodromu „Nikola Tesla“ gde ga je sačekao ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović, neformalno odeven, što je već izazvalo negodovanje u delu crnogorske javnosti.

Jedine informacije o sletanju Krivokapića u Beograd jesu one objavljene na njegovom Instagram nalogu, i to putem „storija“ a ne zvanične objave, kako je uobičajena praksa na društvenim mrežama zvaničnika pri ovakvim posetama.

Nešto kasnije, ista informacija preneta je i na Fejsbuk profilu premijera Crne Gore.

U crnogorskim medijima pojavile su se fotografije dolaska Krivokapića na kojima je žig Vlade Crne Gore, iako na zvaničnom portalu ove instuticije još uvek nema vesti o poseti.

Mediji u Srbiji nisu dobili obaveštenje o tačnom vremenu dolaska crnogorskog premijera te nije bilo uobičajene medijske propraćenosti ovakvog događaja, iako je datum posete od ranije poznat.

Sudeći prema fotografiji koja je objavljena na Krivokapićevom instagram nalogu, on jeste dočekan uz uobičajene pozdrave Vojske Srbije i crveni tepih, ali posebnu pažnju privlači to što crnogorskog premijera nije dočekala predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, iako on na njen poziv boravi u Beogradu.

Izostanak Brnabić može se pravdati konferencijom za novinare povodom godinu dana rada Vlade Srbije, koju je držala u pratnji drugih ministara otprilike u vreme Krivokapićevog dolaska.

Ipak, posebnu pažnju privlači to što je Krivokapića dočekao ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, sa kojim nisu predviđeni zvanični sastanci, niti je poljoprivreda tema koja bi mogla biti od važnosti za ovu posetu.

Negodovanje u crnogorskoj javnosti, kako piše tamošnji portal „Pobjeda.me“ izazvalo je to što je Nedimović dočekao gosta u prilično neformalnom izdanju – u farmerkama i bez kravate, iako prilika nalaže formalni „dres kod“.

Tačan raspored aktivnosti premijera Crne Gore u Beogradu nije predstavljen domaćim medijima, već su najavljeni pojedinačni sastanci sa domaćim zvaničnicima tokom drugog dana Krivokapićeve posete.

Krivokapić je po dolasku u Beograd prvo položio venac na spomen-ploču ubijenom premijeru Srbije Zoranu Đinđiću u dvorištu Vlade Srbije.

On je to učinio u prisustvu premijerke Ane Brnabić, iako je njihov zvanični susret zakazan tek za sutra.

 

Krivokapić bi, prema ranijim najavama, u toku dana trebalo da održi i predavanje u Institutu za međunarodnu politiku i privredu u Beogradu, a kasnije će se sastati sa nerezidentnim ambasadorima u Crnogorskoj kući.

Domaći mediji ranije su pisali i da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić za gosta upriličiti večeru ali nije bilo precizirano da li je ona planirana za prvi ili drugi dan posete. Iz Vučićevog kabineta nema potvrda o ovakvom događaju.

Kabinet predsednika Srbije Aleksandra Vučića poslao je medijima najavu da će se Vučić i Krivokapić sastati tokom drugog dana zvanične posete od 9 sati ujutru na Andrićevom vencu, a nakon toga, kako je najavljeno iz Vlade Srbije, za Krivokapića će biti upriličen svečani doček u Palati Srbija nakon čega će on razgovorati sa premijerkom Anom Brnabić.

Posle razgovora predviđeno je zajedničko obraćanje medijima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari